Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  

Technical Sample Questions : C |  C++ |  Oracle |  Java | Unix |  Operating Systems |  Data Structure

Oracle Sample Questions ›› Oracle ODBC Connectivity

Technical Sample Questions

Oracle Sample Questions : Oracle ODBC Connectivity

Open Database Connectivity (ODBC) is Microsoft's tactical edge for accessing statistics in a heterogeneous setting of relational and non- relational database managing systems. Remember that Oracle ODBC connectivity sample questions are different from Oracle Power Object sample questions and General Oracle Sample Questions. Here we provide you with Oracle ODBC connectivity sample questions and answers.

  1. What is ODBC?

    Answer: ODBC (Open Database Connectivity) provides a way for client programs (eg Visual Basic, Excel, Access, Q+E etc) to access a wide range of databases or data sources.

    ODBC is a standardized API, developed according to the specifications of the SQL Access Group that allows one to connect to SQL databases.It defines a set of function calls, error codes and datatypes that can be used to develop database independent applications.

    ODBC is usually used when database independent or simultaneous access to different data sources is required.

  2. Where can I get ODBC drivers for Oracle7 and Oracle Rdb?

    Answer: If you are still using Oracle V6, you can use the ODBC driver that comes with Microsoft Access 1.1 or an equivalent driver from whatever source.

    Since ODBC is a standard, there are alternative drivers available via other vendors.The following vendors provide ODBC drivers that can run from Windows and Unix:

    • Visigenic Software, Inc.
    • OpenLink Software
    • INTERSOLV
    • SimbaExpress

  3. What do I need to get ODBC to work?

    Answer: A working Oracle ODBC stack looks like this:

    +--------------------+ Visual Basic, Excel, Access,

    | ODBC Application | Oracle Power Objects, etc.

    +--------------------+

    |

    +--------------------+

    |Driver Manager| This is ODBC.DLL

    +--------------------+

    |

    +--------------------+ This is the Oracle ODBC Driver

    |ODBC Driver | (SQORA7x.DLL or SQO32_7x.DLL) or

    +--------------------+ driver for a different data source/ vendor

    |

    +--------------------+ Oracle's SQL*Net (only for remote database)

    |Database Transport| or other database transport

    +--------------------+

    |

    +--------------------+ TCP/IP or

    | Network Transport| other protocol driver

    +--------------------+ (optional - only for remote connections)

    |

    +--------------------+ Your Oracle database or

    |Data Source | other data source you connect to

    +--------------------+

  4. Do anyone need SQL*Net to connect to Oracle via ODBC?

    Answer: For Oracle's ODBC drivers, YES.

    Some multi-tier ODBC drivers (eg.Openlink and Visionware) do not require SQL*Net on the client as one has to install an 'ODBC server component' on the server.The ODBC drivers then use the underlying network protocol (eg.TCP/IP) without using SQL*Net.

  5. How do I create a Data Source?

    Answer: A data source is a logical name for a data repository or database.To define a data source, open the ODBC manager by double clicking on the ODBC icon in the Control Panel.Select the "add" button, then select the ODBC Driver for the database you want to connect to.The data source definition screen will appear.Define the data source name and other information as it pertains to your configuration.

  6. What ODBC Conformance Level is supported by Oracle?

    Answer: ODBC provides 3 conformance levels depending upon how much of the ODBC specification is implemented in the driver.The 3 levels are:

    • CORE
    • LEVEL 1
    • LEVEL 2

    The Oracle7 ODBC driver supports ODBC Version 1 Level 1 only.

    Oracle does not support Level 2 ODBC, but Level 1 is all that is necessary to do standard operations.If you develop applications that will run on different databases, you'll want to limit yourself to level 1 ODBC calls for more than just Oracle.

  7. How secure is ODBC?

    Answer: Any ODBC will be able to trace everything from an ODBC perspective.This includes data, usernames, passwords etc.However, if you are using an ODBC driver that provides encryption, you can increase your level of security.

    Since any front-end tool can effectively connect to and modify your databases, you need to enforce security at the server level.

  8. How fast is ODBC?

    Answer: According to Oracle, their ODBC driver, on average, runs about 3% slower than native Oracle access.

  9. How can I test if ODBC is setup correctly?

    Answer: Execute the ODBCTST.EXE program that comes with your ODBC driver to ensure that all your connections are properly configured and that you can connect to your data source.

  10. How can I trace ODBC calls?

    Answer: The Microsoft ODBC Administrator provides a simple ODBC call trace that logs ODBC calls to a file.To use this facility, click the Options button on the initial Data Sources form.Check the box labeled "Trace ODBC Calls" and change the default log filename (SQL.LOG) if desired.The underlying ODBC calls the front-end application makes to communicate with the ODBC Driver will be logged to this file.

    Specialized ODBC trace programs, such as Microsoft's ODBC Spy (included in the ODBC SDK 2.0), ODBC Inspector and ODBC Agent can be used to capture detailed ODBC call information with the return code for each call.

These were Oracle sample questions. For the further reference of Computer language students we have also provided Java database sample questions. The student can refer to them to gain good marks in his / her examination.

Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.