Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  

Technical Sample Questions : C |  C++ |  Oracle |  Java | Unix |  Operating Systems |  Data Structure

Oracle Sample Questions ›› Oracle General Questions

Technical Sample Questions

Oracle Sample Questions : Oracle General Questions

  1. Explain the difference between a hot backup and a cold backup and the benefits associated with each.

    Answer: A hot backup is basically taking a backup of the database while it is still up and running and it must be in archive log mode.A cold backup is taking a backup of the database while it is shut down and does not require being in archive log mode.The benefit of taking a hot backup is that the database is still available for use while the backup is occurring and you can recover the database to any point in time.The benefit of taking a cold backup is that it is typically easier to administer the backup and recovery process.In addition, since you are taking cold backups the database does not require being in archive log mode and thus there will be a slight performance gain as the database is not cutting archive logs to disk.

  2. Give two examples of referential integrity constraints.

    Answer: A primary key and a foreign key.

  3. A table is classified as a parent table and you want to drop and re-create it.How would you do this without affecting the children tables?

    Answer: Disable the foreign key constraint to the parent, drop the table, re-create the table, enable the foreign key constraint.

  4. Explain the difference between ARCHIVELOG mode and NOARCHIVELOG mode and the benefits and disadvantages to each.

    Answer: ARCHIVELOG mode is a mode that you can put the database in for creating a backup of all transactions that have occurred in the database so that you can recover to any point in time.NOARCHIVELOG mode is basically the absence of ARCHIVELOG mode and has the disadvantage of not being able to recover to any point in time.NOARCHIVELOG mode does have the advantage of not having to write transactions to an archive log and thus increases the performance of the database slightly.

  5. What command would you use to create a backup control file?

    Answer: Alter database backup control file to trace.

  6. Give the stages of instance startup to a usable state where normal users may access it.

    Answer: There are three stages like :

    • STARTUP NOMOUNT - Instance startup
    • STARTUP MOUNT - The database is mounted
    • STARTUP OPEN - The database is opened

  7. What column differentiates the V$ views to the GV$ views and how?

    Answer: The INST_ID column which indicates the instance in a RAC environment

  8. How would you go about generating an EXPLAIN plan?

    Answer: Create a plan table with utlxplan.sql.

    Use the explain plan set statement_id = 'tst1' into plan_table for a SQL statement

  9. How would you go about increasing the buffer cache hit ratio?

    Answer: Use the buffer cache advisory over a given workload and then query the v$db_cache_advice table.If a change was necessary then I would use the alter system set db_cache_size command.

  10. Explain an ORA-01555

    Answer: You get this error when you get a snapshot too old within rollback.It can usually be solved by increasing the undo retention or increasing the size of rollbacks.You should also look at the logic involved in the application getting the error message.

« Previous || Next »

Oracle General Sample Question Number: 1-10|11-20|21-30|31-40|41-50|51-56
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.