Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  

Technical Sample Questions : C |  C++ |  Oracle |  Java | Unix |  Operating Systems |  Data Structure

Technical Sample Questions : Operating Systems Sample Questions

  1. What is SMP?

    Answer:

    To achieve maximum efficiency and reliability a mode of operation known as symmetric multiprocessing is used. In essence, with SMP any process or threads can be assigned to any processor.

  2. What are the key object oriented concepts used by Windows NT?

    Answer:

    Encapsulation
    Object class and instance
  3. Is Windows NT a full blown object oriented operating system? Give reasons.

    Answer:

    No Windows NT is not so, because its not implemented in object oriented language and the data structures reside within one executive component and are not represented as objects and it does not support object oriented capabilities .
  4. What is a drawback of MVT?

    Answer:

    It does not have the features like
    • ability to support multiple processors
    • virtual storage
    • source level debugging
  5. What is process spawning?

    Answer:

    When the OS at the explicit request of another process creates a process, this action is called process spawning.
  6. How many jobs can be run concurrently on MVT?

    Answer:

    15 jobs
  7. List out some reasons for process termination.

    Answer:

    • Normal completion
    • Time limit exceeded
    • Memory unavailable
    • Bounds violation
    • Protection error
    • Arithmetic error
    • Time overrun
    • I/O failure
    • Invalid instruction
    • Privileged instruction
    • Data misuse
    • Operator or OS intervention
    • Parent termination.
  8. What are the reasons for process suspension?

    Answer:

    • swapping
    • interactive user request
    • timing
    • parent process request
  9. What is process migration?

    Answer:

    It is the transfer of sufficient amount of the state of process from one machine to the target machine
  10. What is mutant?

    Answer:

    In Windows NT a mutant provides kernel mode or user mode mutual exclusion with the notion of ownership.

« Previous || Next »

Operating systems Sample Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-48
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.