Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  

Technical Sample Questions : C |  C++ |  Oracle |  Java | Unix |  Operating Systems |  Data Structure

Technical Sample Questions : Operating Systems Sample Questions

  1. When is a system in safe state?

    Answer:

    The set of dispatchable processes is in a safe state if there exists at least one temporal order in which all processes can be run to completion without resulting in a deadlock.

  2. What is cycle stealing?

    Answer:

    We encounter cycle stealing in the context of Direct Memory Access (DMA). Either the DMA controller can use the data bus when the CPU does not need it, or it may force the CPU to temporarily suspend operation. The latter technique is called cycle stealing. Note that cycle stealing can be done only at specific break points in an instruction cycle.
  3. What is meant by arm-stickiness?

    Answer:

    If one or a few processes have a high access rate to data on one track of a storage disk, then they may monopolize the device by repeated requests to that track. This generally happens with most common device scheduling algorithms (LIFO, SSTF, C-SCAN, etc). High-density multisurface disks are more likely to be affected by this than low density ones.
  4. What are the stipulations of C2 level security?

    Answer:

      C2 level security provides for:
    • Discretionary Access Control
    • Identification and Authentication
    • Auditing
    • Resource reuse
  5. What is busy waiting?

    Answer:

    The repeated execution of a loop of code while waiting for an event to occur is called busy-waiting. The CPU is not engaged in any real productive activity during this period, and the process does not progress toward completion.
  6. Explain the popular multiprocessor thread-scheduling strategies.

    Answer:

    • Load Sharing: Processes are not assigned to a particular processor. A global queue of threads is maintained. Each processor, when idle, selects a thread from this queue. Note that load balancing refers to a scheme where work is allocated to processors on a more permanent basis.
    • Gang Scheduling: A set of related threads is scheduled to run on a set of processors at the same time, on a 1-to-1 basis. Closely related threads / processes may be scheduled this way to reduce synchronization blocking, and minimize process switching. Group scheduling predated this strategy.
    • Dedicated processor assignment: Provides implicit scheduling defined by assignment of threads to processors. For the duration of program execution, each program is allocated a set of processors equal in number to the number of threads in the program. Processors are chosen from the available pool.
    • Dynamic scheduling: The number of thread in a program can be altered during the course of execution.
  7. When does the condition 'rendezvous' arise?

    Answer:

    In message passing, it is the condition in which, both, the sender and receiver are blocked until the message is delivered.
  8. What is a trap and trapdoor?

    Answer:

    Trapdoor is a secret undocumented entry point into a program used to grant access without normal methods of access authentication. A trap is a software interrupt, usually the result of an error condition.
  9. What are local and global page replacements?

    Answer:

    Local replacement means that an incoming page is brought in only to the relevant process' address space. Global replacement policy allows any page frame from any process to be replaced. The latter is applicable to variable partitions model only.
  10. Define latency, transfer and seek time with respect to disk I/O.

    Answer:

    Seek time is the time required to move the disk arm to the required track. Rotational delay or latency is the time it takes for the beginning of the required sector to reach the head. Sum of seek time (if any) and latency is the access time. Time taken to actually transfer a span of data is transfer time.

« Previous || Next »

Operating systems Sample Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-48
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.