Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  

Technical Sample Questions : C |  C++ |  Oracle |  Java | Unix |  Operating Systems |  Data Structure

Java Sample Questions ›› Java Web Development Sample Questions

Technical Java Sample Questions : Java Web Developement Sample Questions

  1. Can we use the constructor, instead of init(), to initialize servlet?

    Answer: Yes , of course you can use the constructor instead of init(). There's nothing to stop you. But you shouldn't. The original reason for init() was that ancient versions of Java couldn't dynamically invoke constructors with arguments, so there was no way to give the constructur a ServletConfig. That no longer applies, but servlet containers still will only call your no-arg constructor. So you won't have access to a ServletConfig or ServletContext.

  2. How can a servlet refresh automatically if some new data has entered the database?

    Answer: You can use a client-side Refresh or Server Push.

  3. The code in a finally clause will never fail to execute, right?

    Answer: Using System.exit(1); in try block will not allow finally code to execute.

  4. How many messaging models do JMS provide for and what are they?

    Answer: JMS provide for two messaging models, publish-and-subscribe and point-to-point queuing.

  5. What information is needed to create a TCP Socket?

    Answer: The Local System?s IP Address and Port Number. And the Remote System's IPAddress and Port Number.

  6. What Class.forName will do while loading drivers?

    Answer: It is used to create an instance of a driver and register it with the DriverManager. When you have loaded a driver, it is available for making a connection with a DBMS.

  7. How to Retrieve Warnings?

    Answer: SQLWarning objects are a subclass of SQLException that deal with database access warnings. Warnings do not stop the execution of an application, as exceptions do; they simply alert the user that something did not happen as planned. A warning can be reported on a Connection object, a Statement object (including PreparedStatement and CallableStatement objects), or a ResultSet object. Each of these classes has a getWarnings method, which you must invoke in order to see the first warning reported on the calling object

    SQLWarning warning = stmt.getWarnings();
    if (warning != null)
    {
    while (warning != null)
    {
    System.out.println("Message: " + warning.getMessage());
    System.out.println("SQLState: " + warning.getSQLState());
    System.out.print("Vendor error code: ");
    System.out.println(warning.getErrorCode());
    warning = warning.getNextWarning();
    }
    }

  8. How many JSP scripting elements are there and what are they?

    Answer: There are three scripting language elements: declarations, scriptlets, expressions.

  9. In the Servlet 2.4 specification SingleThreadModel has been deprecates, why?

    Answer: Because it is not practical to have such model. Whether you set isThreadSafe to true or false, you should take care of concurrent client requests to the JSP page by synchronizing access to any shared objects defined at the page level.

  10. What are stored procedures? How is it useful?

    Answer: A stored procedure is a set of statements/commands which reside in the database. The stored procedure is precompiled and saves the database the effort of parsing and compiling sql statements everytime a query is run. Each Database has it's own stored procedure language, usually a variant of C with a SQL preproceesor. Newer versions of db's support writing stored procedures in Java and Perl too. Before the advent of 3-tier/n-tier architecture it was pretty common for stored procs to implement the business logic( A lot of systems still do it). The biggest advantage is of course speed. Also certain kind of data manipulations are not achieved in SQL. Stored procs provide a mechanism to do these manipulations. Stored procs are also useful when you want to do Batch updates/exports/houseKeeping kind of stuff on the db. The overhead of a JDBC Connection may be significant in these cases.

« Previous || Next »

Java web Development Sample Question Number : 1-10| 11-20| 21-23
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.