Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  

Technical Sample Questions : C |  C++ |  Oracle |  Java | Unix |  Operating Systems |  Data Structure

Java Sample Questions ›› Java questions

Technical General Java Sample Questions

  1. Are the imports checked for validity at compile time? e.g.will the code containing an import such as java.lang.ABCD compile?

    Answer: Yes the imports are checked for the semantic validity at compile time.The code containing above line of import will not compile.It will throw an error saying,can not resolve symbolsymbol : class ABCDlocation: package ioimport java.io.ABCD;

  2. Does importing a package imports the subpackages as well? e.g.Does importing com.MyTest.* also import com.MyTest.UnitTests.*?

    Answer: No you will have to import the subpackages explicitly.Importing com.MyTest.* will import classes in the package MyTest only.It will not import any class in any of it's subpackage.

  3. What is the difference between declaring a variable and defining a variable?

    Answer: In declaration we just mention the type of the variable and it's name.We do not initialize it.But defining means declaration + initialization.e.g String s; is just a declaration while String s = new String ("abcd"); Or String s = "abcd"; are both definitions.

  4. What is the default value of an object reference declared as an instance variable?

    Answer: null unless we define it explicitly.

  5. Can a level class be private or protected?

    Answer: No.A level class can not be private or protected.It can have either "public" or no modifier.If it does not have a modifier it is supposed to have a default access.If a level class is declared as private the compiler will complain that the "modifier private is not allowed here".This means that a level class can not be private.Same is the case with protected.

  6. What type of parameter passing does Java support?

    Answer: In Java the arguments are always passed by value.

  7. Primitive data types are passed by reference or pass by value?

    Answer: Primitive data types are passed by value.

  8. Objects are passed by value or by reference?

    Answer: Java only supports pass by value.With objects, the object reference itself is passed by value and so both the original reference and parameter copy both refer to the same object.

  9. What is serialization?

    Answer: Serialization is a mechanism by which you can save the state of an object by converting it to a byte stream.

  10. How do I serialize an object to a file?

    Answer: The class whose instances are to be serialized should implement an interface Serializable.Then you pass the instance to the ObjectOutputStream which is connected to a fileoutputstream.This will save the object to a file.

« Previous || Next »

Java Sample Question Number: 1-10| 11-20| 21-30| 31-40| 41-50| 51-60| 61-70| 71-80| 81-90| 91-100| 101-110| 111-120| 121-130| 131-140| 141-150| 151-160| 161-170| 171-180| 181-190| 191-200| 201-210| 211-220| 221-230| 231-240| 241-250| 251-260| 261-270| 271-280| 281-290| 291-300| 301-310| 311-320| 321-330
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.