Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  

Technical Sample Questions : C |  C++ |  Oracle |  Java | Unix |  Operating Systems |  Data Structure

Java Sample Questions ›› Java questions

Technical General Java Sample Questions

  1. What is the difference between an Interface and an Abstract class?

    Answer: An Abstract class declares have at least one instance method that is declared abstract which will be implemented by the subclasses.An abstract class can have instance methods that implement a default behavior.An Interface can only declare constants and instance methods, but cannot implement default behavior.

  2. What is the purpose of garbage collection in Java, and when is it used?

    Answer: The purpose of garbage collection is to identify and discard objects that are no longer needed by a program so that their resources can be reclaimed and reused.A Java object is subject to garbage collection when it becomes unreachable to the program in which it is used.

  3. Describe synchronization in respect to multithreading.

    Answer: With respect to multithreading, synchronization is the capability to control the access of multiple threads to shared resources.Without synchonization, it is possible for one thread to modify a shared variable while another thread is in the process of using or updating same shared variable.This usually leads to significant errors.

  4. Explain different way of using thread?

    Answer: The thread could be implemented by using runnable interface or by inheriting from the Thread class.The former is more advantageous, 'cause when you are going for multiple inheritance..the only interface can help.

  5. What are pass by reference and passby value?

    Answer: Pass By Reference means the passing the address itself rather than passing the value.Passby Value means passing a copy of the value to be passed.

  6. What is HashMap and Map?

    Answer: Map is Interface and Hashmap is class that implements that.

  7. Difference between HashMap and HashTable?

    Answer: The HashMap class is roughly equivalent to Hashtable, except that it is unsynchronized and permits nulls.(HashMap allows null values as key and value whereas Hashtable doesnt allow).HashMap does not guarantee that the order of the map will remain constant over time.HashMap is non synchronized and Hashtable is synchronized.

  8. Difference between Vector and ArrayList?

    Answer: Vector is synchronized whereas arraylist is not.

  9. Difference between Swing and Awt?

    Answer: AWT are heavy-weight componenets.Swings are light-weight components.Hence swing works faster than AWT.

  10. What is the difference between a constructor and a method?

    Answer: A constructor is a member function of a class that is used to create objects of that class.It has the same name as the class itself, has no return type, and is invoked using the new operator.A method is an ordinary member function of a class.It has its own name, a return type (which may be void), and is invoked using the dot operator.

« Previous || Next »
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.

Java Sample Question Number: 1-10| 11-20| 21-30| 31-40| 41-50| 51-60| 61-70| 71-80| 81-90| 91-100| 101-110| 111-120| 121-130| 131-140| 141-150| 151-160| 161-170| 171-180| 181-190| 191-200| 201-210| 211-220| 221-230| 231-240| 241-250| 251-260| 261-270| 271-280| 281-290| 291-300| 301-310| 311-320| 321-330