Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  

Technical Sample Questions : C |  C++ |  Oracle |  Java | Unix |  Operating Systems |  Data Structure

Java Sample Questions ›› Core Java Sample Questions

Technical Sample Questions : Java Sample Questions : Core Java Sample Questions

Some Core Java sample questions are given below.

  1. How could Java classes direct program messages to the system console, but error messages, say to a file?

    Answer: The class System has a variable out that represents the standard output, and the variable err that represents the standard error device.By default, they both point at the system console.This how the standard output could be re-directed:

    Stream st = new Stream(new FileOutputStream("output.txt")); System.setErr(st); System.setOut(st);

  2. What's the difference between an interface and an abstract class?

    Answer: An abstract class may contain code in method bodies, which is not allowed in an interface.With abstract classes, you have to inherit your class from it and Java does not allow multiple inheritance.On the other hand, you can implement multiple interfaces in your class.

  3. Why would you use a synchronized block vs.synchronized method?

    Answer: Synchronized blocks place locks for shorter periods than synchronized methods.

  4. Explain the usage of the keyword transient?

    Answer: This keyword indicates that the value of this member variable does not have to be serialized with the object.When the class will be de-serialized, this variable will be initialized with a default value of its data type (i.e.zero for integers).

  5. How can you force garbage collection?

    Answer: You can't force GC, but could request it by calling System.gc().JVM does not guarantee that GC will be started immediately.

  6. How do you know if an explicit object casting is needed?

    Answer: If you assign a superclass object to a variable of a subclass's data type, you need to do explicit casting.For example: Object a; Customer b; b = (Customer) a;

    When you assign a subclass to a variable having a supeclass type, the casting is performed automatically.

  7. What's the difference between the methods sleep() and wait()

    Answer: The code sleep(1000); puts thread aside for exactly one second.The code wait(1000), causes a wait of up to one second.A thread could stop waiting earlier if it receives the notify() or notifyAll() call.The method wait() is defined in the class Object and the method sleep() is defined in the class Thread.

  8. Can you write a Java class that could be used both as an applet as well as an application?

    Answer: Yes.Add a main() method to the applet.

  9. What's the difference between constructors and other methods?

    Answer: Constructors must have the same name as the class and can not return a value.They are only called once while regular methods could be called many times.

  10. Can you call one constructor from another if a class has multiple constructors

    Answer: Yes.Use this() syntax.

Next »

Core Java Sample Question Number : 1-10| 11-20| 21-30| 31-40| 41-50| 51-60| 61-70| 71-80| 81-87|
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.