Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  

Science Bowl Sample Questions ›› Chemistry

Science Bowl Sample Questions : Chemistry

  1. Which of the following is NOT true about cholesterol:

    1. there is no cholesterol in plants
    2. cholesterol is found in meats, milk and eggs
    3. cholesterol is not synthesized in the human body
    4. cholesterol is a component of cellular membranes

    Answer: C

  2. If CO2 is bubbled through distilled water at room temperature, which of the following will most likely occur:

    1. the pH of the water increases
    2. the pH of the water decreases
    3. the pH of the water is unchanged
    4. carbon will precipitate out of solution

    Answer: B

  3. Ten grams of dietary fat contains how many food calories?

    1. 40 calories
    2. 90 calories
    3. 60 calories
    4. 120 calories

    Answer: B

  4. Which of the following is true of an oxidation reaction:

    1. in an electrolytic cell, oxidation takes place at the cathode
    2. in the following reaction, bromine is oxidized Br2 + 2e- ŗ 2Br-
    3. in a chemical reaction, the substance that is being oxidized is also known as the reducing agent
    4. in a chemical reaction, the substance that is being oxidized is also known as the oxidizing agent

    Answer: B

  5. Which one of the following statements is true about the specific gravity of a substance:

    1. specific gravity is one of the few unitless values encountered in chemistry
    2. the specific gravity of water is 1 gram per milliliter
    3. specific gravity is calculated by dividing the density of water by the density of the substance
    4. specific gravity is measured with an instrument called the densitometer

    Answer: A

  6. Element A is a nonmetal with an electronegativity value of 3.0 and element B is a nonmetal with an electronegativity value of 2.5. What kind of bonding will occur between these two elements:

    1. nonpolar covalent
    2. polar covalent
    3. ionic
    4. fission

    Answer: B

  7. Which of the following is a nonpolar molecule:

    1. HCl
    2. NaCl
    3. CaCl
    4. H2

    Answer: D

  8. If a human being were to be exposed suddenly to the surface of Mars, which of the following would most likely occur to the personís blood:

    1. it would boil in a matter of seconds
    2. it would freeze in a matter of seconds
    3. it would coagulate in a matter of seconds
    4. there would be no immediate change

    Answer: A

  9. A patient in the Emergency Room required 20 grams of a clotbusting drug based on his body weight of 150 pounds. The weight per volume (w/v) of the drug solution is 10%. How many milliliters of the drug solution should be administered?

    Answer: 200 Milliliters

  10. How many milliliters of water would you add to 100 milliliters of a 0.350 molar solution to make a 0.100 molar solution?

    Answer: 250 Milliliters

« Previous || Next »

Science Bowl Chemistry Sample Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | 71-78
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.