Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  

Science Bowl Sample Questions ›› Astronomy

Science Bowl Sample Questions : Astronomy

  1. At a location half-way from the Equator to the North Pole, which of the following correctly describes the stars apparent motion:

    1. they move in circles parallel with the horizon
    2. they rise and set vertically
    3. they remain stationary
    4. they rise and set at an angle to the horizon

    Answer: D

  2. Light from distant galaxies comes mostly from which of the following:

    1. low mass stars
    2. high mass stars
    3. ionized hydrogen nebula
    4. large globular clusters of stars

    Answer: B

  3. Which of the following is NOT a superior planet:

    1. Jupiter
    2. Venus
    3. Mars
    4. Pluto

    Answer: B

  4. Which of the following planets has the highest escape velocity:

    1. Saturn
    2. Uranus
    3. Jupiter
    4. Mars

    Answer: C

  5. What is the term for the amount of energy released from each square meter of an objectís surface each second:

    1. energy flux
    2. Pascalís Law
    3. Boltzmanís Equation
    4. Kelvinís Law

    Answer: A

  6. Astronomers usually detect the electromagnetic emissions of a single neutron star in what single form:

    1. cosmic radiation
    2. microwaves
    3. radio waves
    4. infrared waves

    Answer: C

  7. An emission or bright line spectrum consists of:

    1. a series of bright lines superimposed on a black or continuous background.
    2. a series of bright and dark lines superimposed on a black-lined grid
    3. a series of faint black lines superimposed on a bright background
    4. a circular array of dark ring patterns on a bright background

    Answer: A

  8. Maria on the moon are:

    1. darker and smoother parts of the moonís surface
    2. mountains of the moon
    3. irregular craters
    4. highland areas which show up as irregular contours

    Answer: A

  9. Which of the following is NOT another name for the Pleiades?

    1. M45
    2. the seven sisters
    3. the false dipper
    4. the bullís bowl

    Answer: D

  10. Which of the following is a pulsating variable star whose brightness varies in a very regular time period of about 1-50 days:

    1. Lyrae star
    2. Cepheid
    3. Mira star
    4. Cannon Star

    Answer: B

« Previous || Next »

Science Bowl Astronomy Sample Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-54
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.