Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
SAT Sample Questions » Quantitative Section : Quantitative Comparisons

SAT Sample Questions

Quantitative Comparisons

In this section there are two quantities. You need to determine the relation between the two quantities.

  1. j is a negative integer
    5/10 = j/m
    Quantity 1: j/m
    Quantity 2: 2

    1. Quantity 2 is less than quantity 1
    2. Quantity 1 is less than quantity 2
    3. Quantity 1 is equal to quantity 2
    4. No relation

    Answer: (d)

    Explanation: 5/10 = j/m

    = j/m

    Therefore there is no relation between 1 and 2

  2. r< 5 and p > 5

    Quantity 1: pr

    Quantity 2: rp

    1. Both the quantities are equal
    2. 1 is less than 2
    3. 2 is less than 1
    4. No relation

    Answer: (a)

    Explanation: rp = pr, therefore (a) is the right answer.

  3. Z = 0.36

    U = 0.42 / 2

    1. Z is greater than U
    2. U is greater than Z
    3. X is equal to U
    4. There is no relation between Z and U

    Answer: (a)

    Explanation: U = 0.42 / 2 = 0.14, whereas Z = 0.36.

    Therefore Z is greater than U.

  4. A = the number of hours in 6 days

    B = the number of seconds in 3 minutes

    1. B is greater than A
    2. A is greater than B
    3. There is no relation between A and B
    4. A = B

    Answer: (c)

    Explanation: A = 6 x 24 =144

    B = 3 x 60 = 180

    Therefore A is not equal to B.

    1. Quantity 1: (7/12)4
    Quantity 2: (7/12)1/2

    1. Quantity 2 is greater than quantity 1
    2. Quantity 1 is greater than quantity 2
    3. Both quantities are equal
    4. There is no relationship between both the quantities

    Answer: (a)

    Explanation: (6/12)4 = 0.0301; (6/12)1/2 = 0.2083

    Therefore quantity 2 is greater than quantity 1

  5. T = 2/p + 2/x = 2/6

    Q = 2/p2 + 2/x2 = 7/9

    1. T and S are equal
    2. T > Q
    3. T < Q
    4. Relation not defined

    Answer: (d)

    Explanation: R = 2/p2 + 2/x2 = 7/9 = 1/p2 + 1/x2 = 7/18

    E = 2/p + 2/x = 2/6 = 1/p + 1/x = 1/6

    E2 = 1/p2 + 2/px + 1/x2 = 1/36

    E2 = 1/p2 + 1/x2 =1/36 - 2/px

    Therefore the relation between T and Q is not defined.

  6. 10 > d < 40, while 35 > e < 56

    Quantity 1: d

    Quantity 2: e

    1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
    2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
    3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
    4. There is no relation between the 2 quantities

    Answer: (d)

    Explanation: As quantity 1 can be any number between 10 and 40, and quantity 2 can be any number between 35 and 56, option (d) is the right answer

  7. E + 4D >10

    Quantity 1: 3E + 6D Quantity 2: 25

    1. Quantity 2 is greater than quantity 1
    2. Both the quantities are equal
    3. Quantity 1 is greater than quantity 2
    4. The relationship between the two quantities cannot be determined

    Answer: (d)

    Explanation: E + 4D > 10

    hence, E > 10 - 3D

    Multiplying by 4 to both sides of inequality,

    4E > 40-16D

    hence, 3E + 16D > 40

    Now E1: 3E + 6D

    E2: 25

    Hence, there is no relation between these two.

    Option (d) is the answer

  8. 20 > d < 40, while 21 > p < 84

    Quantity 1: d

    Quantity 2: p

    1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
    2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
    3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
    4. There is no relation between the 2 quantities

    Answer: (d)

    Explanation: As quantity 1 can be any number between 20 and 40, and quantity 2 can be any number between 21 and 84, option (d) is the right answer

  9. Quantity 1: 8/125

    Quantity 2: 0.55/9

    1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. There is no relation between both the quantities
    4. Both quantities are equal

    Answer: (b)

    Explanation: 8/125 = 0.064; 0.55/9 = 0.061

    Therefore (a) is the answer

Next ››

SAT Sample Quantitative Ability Questin Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.