Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
SAT Sample Questions »Quantitative Section : Quantitative Comparisons

SAT Sample Questions

Quantitative Comparisons

In this section there are two quantities. You need to determine the relation between the two quantities.

  1. i + a = 90

    Quantity 1: 20

    Quantity 2: i - a

    1. Quantity 1 is equal to Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. No relation
    4. Quantity 1 is greater than Quantity 2

    Answer: (c)

    Explanation: As quantity 1 is 90 = i + a and quantity 2 is i - a, option (c) is the right answer

  2. 40 > d < 70, while 19 > m < 36

    Quantity 1: a

    Quantity 2: b

    1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
    2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
    3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
    4. There is no relation between the 2 quantities

    Answer: (d)

    Explanation: As quantity 1 can be any number between 40 and 70, and quantity 2 can be any number between 19 and 36, option (d) is the right answer

  3. Quantity A: (1/90)1/2 + (1/1245)1/2

    Quantity B: (1/26) + (1/43)

    1. Quantity A is smaller than Quantity B
    2. There is no relation between both the quantities
    3. Quantity B is smaller than Quantity A
    4. Quantity A = Quantity B

    Answer: (b)

    Explanation: Quantity A is the square root followed by division, where as quantity B is just division, hence no relation.

  4. i + m = 70

    Quantity 1: 70

    Quantity 2: i - m

    1. Quantity 1 is equal to Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. No relation
    4. Quantity 1 is greater than Quantity 2

    Answer: (c)

    Explanation: As quantity 1 is 70 = i + k and quantity 2 is i - m, option (c) is the right answer

  5. Quantity 1: (-4)7 Quantity 2: (-4)4

    1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. Both the quantities are equal
    4. There is no relationship between the two quantities

    Answer: (a)

    Explanation: (-4)7 = -28 while (-4)4= -16, therefore (d) is the right answer

  6. i is a negative integer

    4/20 = i/b

    Quantity 1: i/b

    Quantity 2: 2

    1. Quantity 2 is less than Quantity 1
    2. Quantity 1 is less than Quantity 2
    3. Quantity 1 is equal to Quantity 2
    4. No relation

    Answer: (d)

    Explanation: 4/20 = i/b

    1/5 = i/b

    Therefore there is no relation between 1 and 2

  7. M = {(c + 5)/6} - {(c + 1)/8}

    D= (c + 2)/4

    1. D is greater than M
    2. M is greater than D
    3. Both M and D are equal
    4. There is no relationship between M and D

    Answer:  (d)

    Explanation: Let x = 1

    M = {(1 + 5)/6} - {(1 + 1)/8} = 1-(2/8) = (8 - 2)/8 = 7/8

    D = (1 + 2)/4 = 3/4

    Therefore M is not equal to D

  8. W = (y-2)(y)(y+2)

    A = (y)(y)(y)(y)

    1. W is equal than A
    2. W is greater than A
    3. There is no relation between Q and W
    4. A is greater than W

    Answer: (c)

    Explanation: Let y = 1 W = (1 - 2)(1)(1 + 2) = (-1)(1)(3) = -3 A = (1)(1)(1)(1) = 1 Therefore (c) is the right answer

  9. In a right angled triangle GHI, 1 = GH = HI 2 = GI

    1. 1 is equal to 2
    2. 2 is greater than 1
    3. 1 is greater than 2
    4. There is no relation between 1 and 2

    Answer: (b)

    Explanation: As this is a right angled equilateral triangle, we apply the Pythagoras theorem.
    Let GH = a, HI = b and GI = c
    According to the Pythagoras theorem, a2 + b2 = c2
    As the square of the third side is the sum of the squares of the other two sides, option (b) is the right answer.

  10. Z= (2 x 5 x 10)/(1500)1/2

    W = (4 x 5 x 16)/(32 x 50)1/2

    1. Z is greater than W
    2. Z is equal to W
    3. W is greater than Z
    4. No relationship between W and Z

    Answer: (d)

    Explanation:  Z = (2 x 5 x 10)/(1500)1/2 = 100/32 = 2.5

    W = (4 x 5 x 16)/(32 x 50)1/2 = 320/32 = 10

    Therefore the answer is (d)

« Previous

SAT Sample Quantitative Ability Questin Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.