Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
SAT Sample Questions »Quantitative Section : Quantitative Comparisons

SAT Sample Questions

Quantitative Comparisons

In this section there are two quantities. You need to determine the relation between the two quantities.

  1. k< 9 and w > 9

    Quantity 1: wk

    Quantity 2: kw

    1. Both the quantities are equal
    2. 1 is less than 2
    3. 2 is less than 1
    4. No relation

    Answer: (a)

    Explanation: kw = wk, therefore (a) is the right answer.

  2. J = the number of hours in 4 days

    V = the number of seconds in 3 minutes

    1. V is greater than J
    2. J is greater than V
    3. There is no relation between J and B
    4. J = V

    Answer: (c)

    Explanation: J = 3 x 24 =72

    V = 4 x 60 = 240

    Therefore J is not equal to B.

  3. N = 2/z + 2/b = 2/6

    H = 2/z2 + 2/b2 = 7/9

    1. N and H are equal
    2. N > H
    3. N < H
    4. Relation not defined

    Answer: (d)

    Explanation: R = 2/z2 + 2/b2 = 7/9 = 1/z2 + 1/b2 = 7/18

    E = 2/z + 2/b = 2/6 = 1/z + 1/b = 1/6

    E2 = 1/z2 + 2/zb + 1/b2 = 1/36

    E2 = 1/z2 + 1/b2 =1/36 - 2/zb

    Therefore the relation between N and H is not defined.

  4. K + 4R >10

    Quantity 1: 3K + 6R Quantity 2: 25

    1. Quantity 2 is greater than quantity 1
    2. Both the quantities are equal
    3. Quantity 1 is greater than quantity 2
    4. The relationship between the two quantities cannot be determined

    Answer: (d)

    Explanation: K + 5R > 10

    hence, K > 10 - 3R

    Multiplying by 5 to both sides of inequality,

    5K > 50-25R

    hence, 5K + 25R > 50

    Now K1: 5K + 25R

    K2: 25

    Hence, there is no relation between these two.

    Option (d) is the answer

  5. Quantity 1: 6/137

    Quantity 2: 0.36/7

    1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. There is no relation between both the quantities
    4. Both quantities are equal

    Answer: (b)

    Explanation: 6/137= 0.043; 0.36/7= 0.051

    Therefore (b) is the answer

  6. 10 > s < 20, while 31 > r < 86

    Quantity 1: s

    Quantity 2: r

    1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
    2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
    3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
    4. There is no relation between the 2 quantities

    Answer: (d)

    Explanation: As quantity 1 can be any number between 10 and 20, and quantity 2 can be any number between 31 and 86, option (d) is the right answer

  7. d is a negative integer

    5/10 = h/k

    Quantity 1: d/e

    Quantity 2: 2

    1. Quantity 2 is less than quantity 1
    2. Quantity 1 is less than quantity 2
    3. Quantity 1 is equal to quantity 2
    4. No relation

    Answer: (d)

    Explanation: 5/10 = d/e

    = d/e

    Therefore there is no relation between 1 and 2

  8. q< 4 and p > 3

    Quantity 1: pq

    Quantity 2: qp

    1. Both the quantities are equal
    2. 1 is less than 3
    3. 3 is less than 1
    4. No relation

    Answer: (a)

    Explanation: qp = pq, therefore (a) is the right answer.

  9. Column u = 5b + 6 Column k = 3 Assume that quantity 1 is (u) and quantity 2 is 15. Determine whether

    1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. Both the quantities are equal
    4. The relationship between the two quantities cannot be determined

    Answer: (c)

    Explanation: As quantity 1 = u = 5b + 6

    = 5 (5) + 6

    = 25 + 6

    = 31 = quantity 2.

    Therefore the right answer is (d)

  10. T = 0.15

    V = 0.13 / 5

    1. T is greater than V
    2. V is greater than T
    3. T is equal to V
    4. There is no relation between T and V

    Answer: (a)

    Explanation: V = 0.13 / 5 = 0.026, whereas T = 0.15.

    Therefore T is greater than V.

« Previous || Next ››

SAT Sample Quantitative Ability Questin Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.