Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
PSAT Sample Questions ›› Math Section : Multiple Choice Questions

PSAT Sample Questions

Math Section : Multiple Choice Questions

Mixtures and Alligations

  1. A 20 litre mixture of milk and water contains milk and water in the ratio 3 : 2. 10 litres of the mixture is removed and replaced with pure milk and the operation is repeated once more. At the end of the two removal and replacement, what is the ratio of milk and water in the resultant mixture?

    1. 17 : 3
    2. 9 : 1
    3. 3 : 17
    4. 5 : 3

    Ans : B

  2. In what ratio must a person mix three kinds of tea costing Rs.60/kg, Rs.75/kg and Rs.100 /kg so that the resultant mixture when sold at Rs.96/kg yields a profit of 20%?
    1. 1 : 2 : 4
    2. 3 : 7 : 6
    3. 1 : 4 : 2
    4. None of these

    Ans : C

  3. A merchant mixes three varieties of rice costing Rs.20/kg, Rs.24/kg and Rs.30/kg and sells the mixture at a profit of 20% at Rs.30 / kg. How many kgs of the second variety will be in the mixture if 2 kgs of the third variety is there in the mixture?
    1. 1 kg
    2. 5 kgs
    3. 3 kgs
    4. 6 kgs

    Ans : B

  4. How many litres of water should be added to a 30 litre mixture of milk and water containing milk and water in the ratio of 7 : 3 such that the resultant mixture has 40% water in it?
    1. 7 litres
    2. 10 litres
    3. 5 litres
    4. None of these

    Ans : C

  5. How many kgs of Basmati rice costing Rs.42/kg should a shopkeeper mix with 25 kgs of ordinary rice costing Rs.24 per kg so that he makes a profit of 25% on selling the mixture at Rs.40/kg?
    1. 20 kgs
    2. 12.5 kgs
    3. 16 kgs
    4. 200 kgs

    Ans : A

  6. How many litres of a 12 litre mixture containing milk and water in the ratio of 2 : 3 be replaced with pure milk so that the resultant mixture contains milk and water in equal proportion?
    1. 4 litres
    2. 2 litres
    3. 1 litre
    4. 1.5 litres

    Ans : B

  7. A sample of x litres from a container having a 60 litre mixture of milk and water containing milk and water in the ratio of 2 : 3 is replaced with pure milk so that the container will have milk and water in equal proportions. What is the value of x?
    1. 6 litres
    2. 10 litres
    3. 30 litres
    4. None of these

    Ans : B

  8. A zookeeper counted the heads of the animals in a zoo and found it to be 80. When he counted the legs of the animals he found it to be 260. If the zoo had either pigeons or horses, how many horses were there in the zoo?
    1. 40
    2. 30
    3. 50
    4. 60

    Ans : C

  9. From a cask of milk containing 30 litres, 6 litres are drawn out and the cask is filled up with water. If the same process is repeated a second, then a third time, what will be the number of litres of milk left in the cask?
    1. 0.512 liters
    2. 12 liters
    3. 14.38 liters
    4. 15.36 liters

    Ans : D

  10. In a km race, A gives B a start of 20 seconds and beats him by 40m. However, when he gives B a start of 25 seconds they finish in a dead heat. What is A's speed in m/sec?
    1. 12.5 m/sec
    2. 20 m/sec
    3. 8 m/sec
    4. 10 m/sec

    Ans : D

« Previous || Next »

PSAT Sample Multiple Choice Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | 81-90 | 91-100 | 101-110 | 11-120 | 121-130 | 131-140 | 141-150 | 151-160 | 161-170 | 171-180 | 181-190 | 191-200 | 201-210 | 211-220 | 221-230 | 231-240 | 241-250
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.