Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
PSAT Sample Questions ›› Math Section : Multiple Choice Questions

PSAT Sample Questions

Math Section : Multiple Choice Questions

Ratio And Proportion

  1. The monthly incomes of A and B are in the ratio 4 : 5, their expenses are in the ratio 5 : 6. If 'A' saves Rs.25 per month and 'B' saves Rs.50 per month, what are their respective incomes?
    1. Rs.400 and Rs.500
    2. Rs.240 and Rs.300
    3. Rs.320 and Rs.400
    4. Rs.440 and Rs.550

    Ans : A

  2. The proportion of milk and water in 3 samples is 2:1, 3:2 and 5:3. A mixture comprising of equal quantities of all 3 samples is made. The proportion of milk and water in the mixture is
    1. 2:1
    2. 5:1
    3. 99:61
    4. 227:133

    Ans : D

  3. A group of workers can do a piece of work in 24 days. However as 7 of them were absent it took 30 days to complete the work. How many people actually worked on the job to complete it?
    1. 35
    2. 30
    3. 28
    4. 42

    Ans : C

  4. A, B and C play cricket. A's runs are to B's runs and B's runs are to C's as 3:2. They get altogether 342 runs. How many runs did A make?
    1. 162
    2. 108
    3. 72
    4. None of these

    Ans : A

  5. The monthly salaries of two persons are in the ratio of 4:7. If each receives an increase of Rs.25 in the salary, the ratio is altered to 3: 5. Find their respective salaries.
    1. 120 and 210
    2. 80 and 140
    3. 180 and 300
    4. 200 and 350

    Ans : D

  6. A fort has provisions for 60 days. If after 15 days 500 men strengthen them and the food lasts 40 days longer, how many men are there in the fort?
    1. 3500
    2. 4000
    3. 6000
    4. None of these

    Ans : B

  7. The ratio of marks obtained by vinod and Basu is 6:5. If the combined average of their percentage is 68.75 and their sum of the marks is 275, find the total marks for which exam was conducted.
    1. 150
    2. 200
    3. 400
    4. None of these.

    Ans : B

  8. The present ages of A and B are as 6 : 4. Five years ago their ages were in the ratio 5 : 3. Find their present ages.
    1. 42, 28
    2. 36, 24
    3. 30, 20
    4. 25, 15

    Ans : C

  9. A, B and C enter into a partnership by investing Rs.3600, Rs.4400 and Rs.2800. A is a working partner and gets a fourth of the profit for his services and the remaining profit is divided amongst the three in the rate of their investments. What is the amount of profit that B gets if A gets a total of Rs. 8000?
    1. 4888.88
    2. 9333.33
    3. 4000
    4. 3666.66

    Ans : A

  10. A, B and C, each of them working alone can complete a job in 6, 8 and 12 days respectively. If all three of them work together to complete a job and earn Rs.2340, what ill be C's share of the earnings?
    1. Rs.520
    2. Rs.1080
    3. Rs.1170
    4. Rs.630

    Ans : A

« Previous || Next »

PSAT Sample Multiple Choice Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | 81-90 | 91-100 | 101-110 | 11-120 | 121-130 | 131-140 | 141-150 | 151-160 | 161-170 | 171-180 | 181-190 | 191-200 | 201-210 | 211-220 | 221-230 | 231-240 | 241-250
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.