Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
PSAT Sample Questions ›› Math Section : Multiple Choice Questions

PSAT Sample Questions

Math Section : Multiple Choice Questions

Time and Work

  1. Two workers A and B manufactured a batch of identical parts. A worked for 2 hours and B worked for 5 hours and they did half the job. Then they worked together for another 3 hours and they had to do (1/20)th of the job. How much time does B take to complete the job, if he worked alone?

    1. 24 hours
    2. 12 hours
    3. 15 hours
    4. 30 hours

    Ans : C

  2. Pipe A can fill a tank in 'a' hours. On account of a leak at the bottom of the tank it takes thrice as long to fill the tank. How long will the leak at the bottom of the tank take to empty a full tank, when pipe A is kept closed?
    1. (3/2)a hours
    2. (2/3)a
    3. (4/3)a
    4. (3/4)a

    Ans : A

  3. A and B working together can finish a job in T days. If A works alone and completes the job, he will take T + 5 days. If B works alone and completes the same job, he will take T + 45 days. What is T?
    1. 25
    2. 60
    3. 15
    4. None of these

    Ans : C

  4. A man can do a piece of work in 60 hours. If he takes his son with him and both work together then the work is finished in 40 hours. How long will the son take to do the same job, if he worked alone on the job?
    1. 20 hours
    2. 120 hours
    3. 24 hours
    4. None of these

    Ans : B

  5. A, B and C can do a work in 5 days, 10 days and 15 days respectively. They started together to do the work but after 2 days A and B left. C did the remaining work (in days)
    1. 1
    2. 3
    3. 5
    4. 4

    Ans : D

  6. X alone can do a piece of work in 15 days and Y alone can do it in 10 days. X and Y undertook to do it for Rs. 720. With the help of Z they finished it in 5 days. How much is paid to Z?
    1. Rs. 360
    2. Rs. 120
    3. Rs. 240
    4. Rs. 300

    Ans : B

  7. Ram starts working on a job and works on it for 12 days and completes 40% of the work. To help him complete the work, he employs Ravi and together they work for another 12 days and the work gets completed. How much more efficient is Ram than Ravi?
    1. 50%
    2. 200%
    3. 60%
    4. 100%

    Ans : D

  8. A red light flashes 3 times per minute and a green light flashes 5 times in two minutes at regular intervals. If both lights start flashing at the same time, how many times do they flash together in each hour?
    1. 30
    2. 24
    3. 20
    4. 60

    Ans : A

  9. A and B can do a piece of work in 21 and 24 days respectively. They started the work together and after some days A leaves the work and B completes the remaining work in 9 days. After how many days did A leave?
    1. 5
    2. 7
    3. 8
    4. 6

    Ans : B

  10. Ram, who is half as efficient as Krish, will take 24 days to complete a work if he worked alone. If Ram and Krish worked together, how long will they take to complete the work?
    1. 16 days
    2. 12 days
    3. 8 days
    4. 18 days

    Ans : C

« Previous || Next »

PSAT Sample Multiple Choice Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | 81-90 | 91-100 | 101-110 | 11-120 | 121-130 | 131-140 | 141-150 | 151-160 | 161-170 | 171-180 | 181-190 | 191-200 | 201-210 | 211-220 | 221-230 | 231-240 | 241-250
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.