Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
PSAT Sample Questions ›› Math Section : Multiple Choice Questions

PSAT Sample Questions

Math Section : Multiple Choice Questions

Speed, Time and Distance

  1. Train A traveling at 60 km/hr leaves Mumbai for Delhi at 6 P.M. Train B traveling at 90 km/hr also leaves Mumbai for Delhi at 9 P.M. Train C leaves Delhi for Mumbai at 9 P.M. If all three trains meet at the same time between Mumbai and Delhi, what is the speed of Train C if the distance between Delhi and Mumbai is 1260 kms?

    1. 60 km/hr
    2. 90 km/hr
    3. 120 km/hr
    4. 135 km/hr

    Ans : C

  2. Two trains, 200 and 160 meters long take a minute to cross each other while traveling in the same direction and take only 10 seconds when they cross in opposite directions. What are the speeds at which the trains are traveling?
    1. 21 m/s; 15 m/s
    2. 30 m/s; 24 m/s
    3. 18 m/s; 27 m/s
    4. 15 m/s; 24 m/s

    Ans : A

  3. An express train traveling at 72 km/hr speed crosses a goods train traveling at 45 km/hr speed in the opposite direction in half a minute. Alternatively, if the express train were to overtake the goods train, how long will it take to accomplish the task. Assume that the trains continue to travel at the same respective speeds as mentioned in case 1.
    1. Cannot be determined
    2. 30 seconds
    3. 150 seconds
    4. 130 seconds

    Ans : D

  4. A train travels at an average speed of 90 km/hr without any stoppages. However, its average speed decrease to 60km/hr on account of stoppages. On an average, how many minutes per hour does the train stop?
    1. 12 minutes
    2. 18 minutes
    3. 24 minutes
    4. 20 minutes

    Ans : D

  5. Two trains A and B start simultaneously from stations X and Y towards each other respectively. After meeting at a point between X and Y, train A reaches station Y in 9 hours and train B reaches station X in 4 hours from the time they have met each other. If the speed of train A is 36 km/hr, what is the speed of train B?
    1. 24 km/hr
    2. 54 km/hr
    3. 81 km/hr
    4. 16 km/hr

    Ans : B

  6. A man moves from A to B at the rate of 4 km/hr. Had he moved at the rate of 3.67 km/hr, he would have taken 3 hours more to reach the destination. What is the distance between A and B?
    1. 33 kms
    2. 132 kms
    3. 36 kms
    4. 144 kms

    Ans : B

  7. A ship develops a leak 12 km from the shore. Despite the leak, the ship is able to move towards the shore at a speed of 8 km/hr. However, the ship can stay afloat only for 20 minutes. If a rescue vessel were to leave from the shore towards the ship, and it takes 4 minutes to evacuate the crew and passengers of the ship, what should be the minimum speed of the rescue vessel in order to be able to successfully rescue the people aboard the ship?
    1. 53 km/hr
    2. 37 km/hr
    3. 28 km/hr
    4. 44 km/hr

    Ans : B

  8. A man driving his bike at 24 kmph reaches his office 5 minutes late. Had he driven 25% faster on an average he would have reached 4 minutes earlier than the scheduled time. How far is his office?
    1. 24 km
    2. 72 km
    3. 18 km
    4. Data Insufficient

    Ans : C

  9. When an object is dropped, the number of feet N that it falls is given by the formula N = ˝gt2 where t is the time in seconds from the time it was dropped and g is 32.2. If it takes 5 seconds for the object to reach the ground, how many feet does it fall during the last 2 seconds?
    1. 64.4
    2. 96.6
    3. 161.0
    4. 257.6

    Ans : D

  10. If the wheel of a bicycle makes 560 revolutions in travelling 1.1 km, what is its radius?
    1. 31.25 cm
    2. 37.75 cm
    3. 35.15 cm
    4. 11.25 cm

    Ans : A

« Previous || Next »

PSAT Sample Multiple Choice Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | 81-90 | 91-100 | 101-110 | 11-120 | 121-130 | 131-140 | 141-150 | 151-160 | 161-170 | 171-180 | 181-190 | 191-200 | 201-210 | 211-220 | 221-230 | 231-240 | 241-250
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.