Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
PSAT Sample Questions ›› Math Section : Multiple Choice Questions

PSAT Sample Questions

Math Section : Multiple Choice Questions

Speed, Time and Distance

  1. Rajesh traveled from city A to city B covering as much distance in the second part as he did in the first part of this journey. His speed during the second part was twice as that of the speed during the first part of the journey. What is his average speed of journey during the entire travel?

    1. His average speed is the harmonic mean of the individual speeds for the two parts.
    2. His average speed is the arithmetic mean of the individual speeds for the two parts.
    3. His average speed is the geometric mean of the individual speeds for the two parts.
    4. Cannot be determined.

    Ans : B

  2. Two boys begin together to write out a booklet containing 535 lines. The first boy starts with the first line, writing at the rate of 100 lines an hour; and the second starts with the last line then writes line 534 and so on, backward proceeding at the rate of 50 lines an hour. At what line will they meet?
    1. 356
    2. 277
    3. 357
    4. 267

    Ans : C

  3. A man and a woman 81 miles apart from each other, start travelling towrds each other at the same time. If the man covers 5 miles per hour to the women's 4 miles per hour, how far will the woman have travelled when they meet?
    1. 27
    2. 36
    3. 45
    4. None of these.

    Ans : B

  4. The speed of a motor boat itself is 20 km/h and the rate of flow of the river is 4 km/h. Moving with the stream the boat went 120 km. What distance will the boat cover during the same time going against the stream?
    1. 80 km
    2. 180 km
    3. 60 km
    4. 100 km

    Ans : A

  5. Two friends A and B run around a circular track of length 510 metres, starting from the same point, simultaneously and in the same direction. A who runs faster laps B in the middle of the 5th round. If A and B were to run a 3 km race long race, how much start, in terms of distance, should A give B so that they finish the race in a dead heat?
    1. 545.45 metres
    2. 666.67 metres
    3. 857.14 metres
    4. Cannot be determined

    Ans : B

  6. I travel the first part of my journey at 40 kmph and the second part at 60 kmph and cover the total distance of 240 km to my destination in 5 hours. How long did the first part of my journey last?
    1. 4 hours
    2. 2 hours
    3. 3 hours
    4. 2 hours 24 minutes

    Ans : C

  7. By walking at 3/4th of his usual speed, a man reaches office 20 minutes later than usual. What is his usual time?
    1. 30 min
    2. 60 min
    3. 70 min
    4. 50 min

    Ans : B

  8. A passenger train covers the distance between stations X and Y, 50 minutes faster than a goods train. Find this distance if the average speed of the passenger train is 60 kmph and that of goods train is 20 kmph.
    1. 20 kms
    2. 25 kms
    3. 45 kms
    4. 40 kms

    Ans : B

  9. Yana and Gupta leave points x and y towards y and x respectively simultaneously and travel in the same route. After meeting each other on the way, Yana takes 4 hours to reach her destination, while Gupta takes 9 hours to reach his destination. If the speed of Yana is 48 km/hr, what is the speed of Gupta?
    1. 72 kmph
    2. 32 mph
    3. 20 mph
    4. None of these

    Ans : C

  10. Ram covers a part of the journey at 20 kmph and the balance at 70 kmph taking total of 8 hours to cover the distance of 400 km. How many hours has been driving at 20 kmph?
    1. 2 hours
    2. 3 hours 20 minutes
    3. 4 hours 40 minutes
    4. 3 hours 12 minutes

    Ans : D

« Previous || Next »

PSAT Sample Multiple Choice Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | 81-90 | 91-100 | 101-110 | 11-120 | 121-130 | 131-140 | 141-150 | 151-160 | 161-170 | 171-180 | 181-190 | 191-200 | 201-210 | 211-220 | 221-230 | 231-240 | 241-250
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.