Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
PSAT Sample Questions ›› Math Section : Multiple Choice Questions

PSAT Sample Questions

Math Section : Multiple Choice Questions

Permutation and Combination

  1. How many words of 4 consonants and 3 vowels can be made from 12 consonants and 4 vowels, if all the letters are different?
    1. 16C7 * 7!
    2. 12C4 * 4C3 * 7!
    3. 12C3 * 4C4
    4. 12C4 * 4C3

    Ans : B

  2. In how many ways can 5 letters be posted in 3 post boxes, if any number of letters can be posted in all of the three post boxes?
    1. 5C3
    2. 5P3
    3. 53
    4. 35

    Ans : D

  3. How many number of times will the digit '7' be written when listing the integers from 1 to 1000?
    1. 271
    2. 300
    3. 252
    4. 304

    Ans : B

  4. There are 6 boxes numbered 1, 2,...6. Each box is to be filled up either with a red or a green ball in such a way that at least 1 box contains a green ball and the boxes containing green balls are consecutively numbered. The total number of ways in which this can be done is
    1. 5
    2. 21
    3. 33
    4. 60

    Ans : B

  5. What is the value of 1*1! + 2*2! + 3!*3! + ............ n*n!, where n! means n factorial or n(n-A(n-2)...1
    1. n(n-A(n-A!))
    2. (n+A!)/(n(n-A))
    3. (n+A! - n!)
    4. (n + A! - 1!)

    Ans : D

  6. There are 5 Rock songs, 6 Carnatic songs and 3 Indi pop songs. How many different albums can be formed using the above repertoire if the albums should contain at least 1 Rock song and 1 Carnatic song?
    1. 15624
    2. 16384
    3. 6144
    4. 240

    Ans : A

  7. In how many ways can the letters of the word MANAGEMENT be rearranged so that the two As do not appear together?
    1. 10! - 2!
    2. 9! - 2!
    3. 10! - 9!
    4. None of these

    Ans : D

  8. How many five digit numbers can be formed using the digits 0, 1, 2, 3, 4 and 5 which are divisible by 3, without repeating the digits?
    1. 15
    2. 96
    3. 216
    4. 120

    Ans : C

  9. How many words can be formed by re-arranging the letters of the word PROBLEMS such that P and S occupy the first and last position respectively?
    1. 8! / 2!
    2. 8! - 2!
    3. 6!
    4. 8! - 2*7!

    Ans : C

  10. Four dice are rolled simultaneously. What is the number of possible outcomes in which at least one of the die shows 6?
    1. 6! / 4!
    2. 625
    3. 671
    4. 1296

    Ans : C

« Previous || Next »

PSAT Sample Multiple Choice Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | 81-90 | 91-100 | 101-110 | 11-120 | 121-130 | 131-140 | 141-150 | 151-160 | 161-170 | 171-180 | 181-190 | 191-200 | 201-210 | 211-220 | 221-230 | 231-240 | 241-250
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.