Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
GRE Sample Questions » Quantitative Section : Quantitative Ability

GRE Sample Questions

Quantitative Section : Quantitative Ability

Directions:
In this section you will be given two quantities, one in column A and one in column B. You are to determine a relationship between the two quantities and mark.

  1. Column 1: 197+398+586
    Column 2: 203+405+607

    1. The quantity in column 1 is greater
    2. The quantity in column 2 is greater
    3. The two quantities are equal
    4. The relationship cannot be determined from the information given below

    Ans : b

    Explanation:
    This can easily be solved less than a minute by adding, but in only 5 seconds by thinking. Each of the three numbers in column 2 is greater than the corresponding number in column 1. Therefore the answer is (b)

  2. x > 0
    Column 1: 10x
    Column 2: 10/x

    1. The quantity in column 1 is greater
    2. The quantity in column 2 is greater
    3. The two quantities are equal
    4. The relationship cannot be determined from the information given below

    Ans : d

    Explanation:
    When x = 1, the columns are equal: where as when x= 2, they aren’t. As column 1 = 10x and column 2 = 10/x. Now multiply each column by x (this is ok since x > 0) and divide each column by 10, that will be equal to column 1 = x2 and column 2 = 1. This is a much easier comparison x2 could equal 1 but doesn’t have to. The answer is option (d)

  3. Column 1: The time that it takes to type 7 pages at a rate of 6 pages per hour
    Column 2: The time that is takes to type 6 pages at a rate of 7 pages per hour

    1. The quantity in column 1 is greater
    2. The quantity in column 2 is greater
    3. The two quantities are equal
    4. The relationship cannot be determined from the information given below

    Ans : a

    Explanation:
    You can easily calculate each of the times by dividing 7 by 6 in column 1 and 6 by 7 in column 2. However, it is easier to just observe that the time in column 1 is more than one hour, whereas the time in column 2 is less than one hour.

  4. A, B and C are the measures of the angles of isosceles triangle ABC. X, Y, and Z are the measures of the angles of right triangle XYZ.
    Column 1: The average of a, b, and c
    Column 2: The average of x, y, and z

    1. The quantity in column 1 is greater
    2. The quantity in column 2 is greater
    3. The two quantities are equal
    4. The relationship cannot be determined from the information given below

    Ans : c

    Explanation:
    The average of three numbers is their sum divided by 3. Since in any triangle the sum of the measures of the three angles is 180 degree, the average in each column to 180/3 = 60. Pick values of the measures of the angles. For example in isosceles triangle ABC, Choose 70, 70, 40 in right triangle XYZ, Choose 30, 60, 90. Each average is 60, therefore the answer would be (c).

  5. Column 1: The area of the circle whose radius is 17
    Column 2: The area of a circle whose diameter is 35

    1. The quantity in column 1 is greater
    2. The quantity in column 2 is greater
    3. The two quantities are equal
    4. The relationship cannot be determined from the information given below

    Ans : b

    Explanation:
    Do not calculate the two areas instead compare them. The circle in column 1 has a radius of 17 and so its diameter is 34. Since the circle in column 2 has a larger diameter, its area is greater.

  6. Line K goes through (1, 1) and (5, 2). Line M is perpendicular to K
    Column 1: The slope of line K
    Column 2: The slope of the line M

    1. The quantity in column 1 is greater
    2. The quantity in column 2 is greater
    3. The two quantities are equal
    4. The relationship cannot be determined from the information given below

    Ans : a

    Explanation:
    Line K has a positive slope therefore it slopes upward, whereas line M has a negative slope. Slope K is ¼ and slope of M is -4. The answer cannot be option (d) and if the two lines intersect, their slopes cannot be equal so eliminate option (c) and the correct option is (a).

  7. x is a positive integer
    Column 1: The number of multiple of 6 between 100 and x + 100
    Column 2: The number of multiples of 9 between 100 and x + 100

    1. The quantity in column 1 is greater
    2. The quantity in column 2 is greater
    3. The two quantities are equal
    4. The relationship cannot be determined from the information given below

    Ans : d

    Explanation:
    Every sixth integer is the multiple of 6 and every ninth integer is a multiple of 9 so in a large interval there will be many more multiples of 6. But in a very small interval there must be none or possibly just one of each. Let x = 1 between 100 and 101 there are no multiples of 6 than there are of 9 therefore option (c) cannot be the correct answer, therefore the answer is option (d)

  8. x + y = 5
    y – x = -5
    Column 1: Y
    Column 2: 0

    1. The quantity in column 1 is greater
    2. The quantity in column 2 is greater
    3. The two quantities are equal
    4. The relationship cannot be determined from the information given below

    Ans : c

    Explanation:
    Add the equation x + y = 5 + y – x = - 5/2 y = 0
    Since 2y = 0, y = 0. In each equation if y = 0, then x = -5, so y can be equal to 0. Eliminate option (a) and (b). And the correct option would be option (c). When you have two equations in two variables, there is only one solution so nothing else is possible.

  9. Column 1: 7/8
    Column 2: (7/8) to the power 5

    1. The quantity in column 1 is greater
    2. The quantity in column 2 is greater
    3. The two quantities are equal
    4. The relationship cannot be determined from the information given below

    Ans : a

    Explanation:
    The arithmetic is annoying and time consuming, but not that tough. However you can avoid the arithmetic. If 0 < x < 1 and n > 1, then x to the power n < x. 7/8 is less than 1. So 7/8 < (7/8) to the power 5. Therefore the correct option would be (a)

  10. The number of square inches in the surface area of a cube is equal to the number of cubic inches in its volume Column 1: The length of an edge of the cube
    Column 2: 6 inches

    1. The quantity in column 1 is greater
    2. The quantity in column 2 is greater
    3. The two quantities are equal
    4. The relationship cannot be determined from the information given below

    Ans : c

    Explanation:
    If each edge is 6 the area of each face is 6*6 = 36, and since a cube has six faces, the total surface area is 6*36 = 216. The volume is 6 cube = 216. So the columns could be equal to 216. So the columns could be equal. Eliminate the option (a) and (b). If you have sense that this is the only cube with this property. Therefore the option would be (c).

    Sample GRE quantitative Ability Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30

Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.