Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
GRE Sample Questions » Quantitative Section : Quantitative Comparision

GRE Sample Questions

Quantitative Section : Quantitative Comparision

Directions:

In this section there are two quantities. You need to determine the relation between the two quantities.

  1. Quantity A: (-8)8
    Quantity B: (-8)2

    1. Quantity 1 is greater than quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than quantity 1
    3. Both the quantities are equal
    4. There is no relationship between the two quantities

    Ans : A

    Explanation:
    (-8)8 = -64 while (-8)2= -16,
    Therefore (a) is the right answer

  2. Both Tom and Mike started from the same point and covered a distance of 100 miles. Tom is driving at the speed of 25 miles per hour, while Mike is driving at the speed of 40 miles per hour. Determine who reached first.

    1. Tom came first
    2. Both reached at the same time
    3. Mike reached first
    4. No relation

    Ans : C

    Explanation:
    Tom is driving at the speed of 25 miles per hour so he reaches in 4 hours, while Mike is driving at a speed of 40 miles per hour, so he reaches in 2.5 hours, hence (c) is the right answer.

  3. Quantity A: (5/12)4
    Quantity B: (5/12)1/2

    1. Quantity 1 is greater than quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than quantity 1
    3. Both the quantities are equal
    4. There is no relationship between the two quantities

    Ans : A

    Explanation:
    (5/12)4 = 0.0301; (5/12)1/2 = 0.2083
    Therefore quantity 2 is greater than quantity 1

  4. Quantity A: 5/125
    Quantity B: 0.35/7

    1. Quantity 1 is greater than quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than quantity 1
    3. There is no relation between both the quantities
    4. Both quantities are equal

    Ans : B

    Explanation:
    5/125 = 0.04; 0.35/7 = 0.05
    Therefore (b) is the answer

  5. Column a = 3b + 6
    Column b = 3

    Assume that quantity 1 is (a) and quantity 2 is 15. Determine whether

    1. Quantity 1 is greater than 2
    2. Quantity 2 is greater than 1
    3. Both quantities are equal
    4. The relationship between the two quantities cannot be determined

    Ans : C

    Explanation:
    As quantity 1 = a = 3b + 6
    = 3 (3) + 6
    = 9 + 6
    = 15 = quantity 2.
    Therefore the answer is (c)

  6. C + 3D >10
    Quantity A: 3C + 6D
    Quantity B: 24

    1. Quantity 2 is greater than quantity 1
    2. Both the quantities are equal
    3. Quantity 1 is greater than quantity 2
    4. The relationship between the two quantities cannot be determined

    Ans : D

    Explanation:
    C + 3D > 10
    Hence, C > 10 - 3D
    Multiplying by 3 to both sides of inequality,
    3C > 30-9D
    Hence, 3C + 9D > 30
    Now Q1: 3C + 6D
    Q2: 24
    Hence, there is no relation between these two.
    Option (d) is the answer

  7. X = the number of hours in 5 days
    Y = the number of seconds in 2 minutes

    1. Y is greater than X
    2. X is greater than Y
    3. There is no relation between X and Y
    4. X = Y

    Ans : D

    Explanation:
    X = 5 x 24 =120
    Y = 2 x 60 = 120
    Therefore X = Y.

  8. A = 6-3/28
    B = 7/8 + 2/64

    1. B is greater than A
    2. A is greater than B
    3. There is no relationship between A and B
    4. A is equal to B

    Ans : B

    Explanation:
    A = 6-3/28 = 3/28 = 0.1071
    B = 7/8 + 2/64 = 0.875 + 0.0312 = 0.9062
    Therefore A is greater than B

  9. R = 2/x + 2/y = 2/6
    S = 2/x2 + 2/y2 = 7/9

    1. R and S are equal
    2. R > S
    3. R < S
    4. Relation not defined

    Ans : D

    Explanation:
    S = 2/x 2 + 2/y 2 = 7/9 = 1/x 2 + 1/y 2 = 7/18
    R = 2/x + 2/y = 2/6 = 1/x + 1/y = 1/6
    R 2 = 1/x 2 + 2/xy + 1/y 2 = 1/36
    R 2 = 1/x 2 + 1/y 2 =1/36 - 2/xy
    Therefore the relation between R and S is not defined.

  10. X = 0.36
    Y = 0.42 / 3

    1. X is greater than Y
    2. Y is greater than X
    3. X is equal to Y
    4. There is no relation between X and Y

    Ans : A

    Explanation:
    Y = 0.42 / 3 = 0.14, whereas X = 0.36.
    Therefore X is greater than Y.

    GRE Sample Quantitative Ability Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.