Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
GRE Sample Questions » Quantitative Section : Quantitative Comparision

GRE Sample Questions

Quantitative Section : Quantitative Comparision

In this section there are two quantities. You need to determine the relation between the two quantities.

  1. a < 3 and b > 3
    Quantity 1: ba
    Quantity 2: ab
    1. Both the quantities are equal
    2. 1 is less than 2
    3. 2 is less than 1
    4. No relation

    Ans : A

    Explanation:
    ab = ba, therefore (a) is the correct answer.

  2. Quantity 1: (-9)8
    Quantity 2: (-9)2
    1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. Both the quantities are equal
    4. There is no relationship between the two quantities

    Ans : A

    Explanation:
    (-9) 8 = -72 while (-9) 2= -81,
    Therefore (a) is the right answer

  3. a2 + b2 = (14) 2 and ab = 27
    Quantity 1: a2 + 2ab+ b2
    Quantity 2: (a + b) 2
    1. Quantity 2 is greater than quantity 1
    2. There is no relation between both the quantities
    3. Quantity 1 is equal to Quantity 2
    4. Quantity 1 is greater than Quantity 2

    Ans : C

    Explanation:
    (a + b) 2 = a2 + 2ab+ b2, therefore option (c) is the right answer

  4. 11 > a < 35, while 25 > b < 55
    Quantity 1: a
    Quantity 2: b
    1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
    2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
    3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
    4. There is no relation between the 2 quantities

    Ans : D

  5. Quantity A: (1/30)1/2 + (1/1089) 1/2
    Quantity B: (1/55) + (1/35)
    1. Quantity A is smaller than Quantity B
    2. There is no relation between both the quantities
    3. Quantity B is smaller than Quantity A
    4. Quantity A = Quantity B

    Ans : B

    Explanation:
    Quantity A is the square root followed by division, where as quantity B is just division, hence no relation.

  6. a + b = 20
    Quantity 1: 20
    Quantity 2: a b
    1. Quantity 1 is equal to Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. No relation
    4. Quantity 1 is greater than Quantity 2

    Ans : C

    Explanation:
    As quantity 1 is 20 = a + b and quantity 2 is a b, option (c) is the right answer

  7. x is a negative integer
    5/20 = x/y
    Quantity 1: x/y
    Quantity 2: 2
    1. Quantity 2 is less than Quantity 1
    2. Quantity 1 is less than Quantity 2
    3. Quantity 1 is equal to Quantity 2
    4. No relation

    Ans : D

    Explanation:
    5/20 = x/y
    1/2 = x/y
    Therefore there is no relation between 1 and 2

  8. Both Tom and David started from the same point and covered a distance of 150 miles. Tom is driving at the speed of 50 miles per hour, while David is driving at the speed of 45 miles per hour. Determine who reached first.
    1. Tom came first
    2. Both reached at the same time
    3. Mike reached first
    4. No relation

    Ans : C

    Explanation:
    Tom is driving at the speed of 50 miles per hour so he reaches in 4 hours, while David is driving at a speed of 45 miles per hour, so he reaches in 2.5 hours; hence (c) is the correct answer

  9. Quantity 1: (-5) 8
    Quantity 2: (-5) 2
    1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. Both the quantities are equal
    4. There is no relationship between the two quantities

    Ans : A

    Explanation:
    (-5) 8 = -40 while (-5) 2= -25,
    Therefore (a) is the right answer

  10. Quantity 1: 7/126
    Quantity 2: 0.35/9
    1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. There is no relation between both the quantities
    4. Both the quantities are equal

    Ans : B

    Explanation:
    7/126 = 0.05; 0.35/9 = 0.38
    Therefore (b) is the answer

GRE Sample Quantitative Ability Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.