Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
GRE Sample Questions » Quantitative Section : Quantitative Comparision

GRE Sample Questions

Quantitative Section : Quantitative Comparision

In this section there are two quantities. You need to determine the relation between the two quantities.

  1. Quantity 1: (-7)8
    Quantity 2: (-7) 2
    1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. Both the quantities are equal
    4. There is no relationship between the two quantities

    Answer: A

    Explanation:
    (-7) 8 = -56 while (-7) 2= -49,
    Therefore (a) is the right answer.

  2. Both Ronald and Victoria started from the racing point and covered a distance of 200 Kilometers. Ronald is running at the speed of 10 kilometers per hour, while Victoria is running at the speed of 15 kilometers per hour. Determine who reached first.
    1. Ronald came first
    2. Both reached at the same time
    3. Victoria reached first
    4. No relation

    Ans : C

    Explanation:
    Ronald is driving at the speed of 10 kilometers per hour so he reaches in 4 hours, while Victoria is running at a speed of 15 kilometers per hour per hour, so he reaches in 2.5 hours;
    Hence (c) is the correct answer.

  3. Quantity 1: 5/126
    Quantity 2: 0.35/8
    1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. There is no relation between both the quantities
    4. Both quantities are equal

    Ans : B

    Explanation:
    5/126 = 0.03; 0.35/8 = 0.04
    Therefore (b) is the answer.

  4. Column a = 3b + 6
    Column b = 3
    Assume that quantity 1 is (a) and quantity 2 is 15. Determine whether
    1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. Both the quantities are equal
    4. The relationship between the two quantities cannot be determined

    Ans : C

    Explanation:
    As quantity 1 = a = 3b + 6
    = 3 (3) + 6
    = 9 + 6
    = 15 = quantity 2.
    Therefore the answer is (c).

  5. A + 3B >10
    Quantity 1: 3A + 6B
    Quantity 2: 24
    1. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    2. Both the quantities are equal
    3. Quantity 1 is greater than Quantity 2
    4. The relationship between the two quantities cannot be determined

    Ans : D

    Explanation:
    A + 3B > 10
    Hence, A > 10 3B
    Multiplying by 3 to both sides of inequality,
    3A > 30-9B
    Hence, 3A + 9B > 30
    Now Q1: 3A + 6B
    Q2: 24
    Hence, there is no Connection between these two.
    Option (d) is the answer.

  6. X = the number of hours in 6 days
    Y = the number of seconds in 3 minutes
    1. Y is greater than X
    2. X is greater than Y
    3. There is no relation between X and Y
    4. X = Y

    Ans : A

    Explanation:
    X = 6 * 24 =144
    Y = 3 * 60 = 180
    Therefore Y is greater than X.

  7. A = 6-3/27
    B = 7/8 + 2/65
    1. B is greater than A
    2. A is greater than B
    3. There is no relationship between A and B
    4. A is equal to B

    Ans : B

    Explanation:
    A = 6-3/27 = 3/27 = 0.1111
    B = 7/8 + 2/65 = 0.0442 + 0.0312 = 0.0754
    Therefore A is greater than B.

  8. X = 0.35
    Y = 0.41 / 3
    1. X is greater than Y
    2. Y is greater than X
    3. X is equal to Y
    4. There is no relation between X and Y

    Ans : A

    Explanation:
    Y = 0.42 / 3 = 0.14, whereas X = 0.35.
    Therefore X is greater than Y.

  9. a + b = 15
    Quantity 1: 15
    Quantity 2: a b
    1. Quantity 1 is equal to Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. No relation
    4. Quantity 1 is greater than quantity 2

    Ans : C

    Explanation:
    As quantity 1 is 15 = a + b and quantity 2 is a b,
    Option (c) is the right answer.

  10. Quantity A: (1/70) 3 + (1/2058) 4
    Quantity B: (2/70) + (3/56)
    1. Quantity A is smaller than Quantity B
    2. There is no relation between both the quantities
    3. Quantity B is smaller than Quantity A
    4. Quantity A = Quantity B

    Ans : B

    Explanation:
    Quantity A is the cube root of both the quantities and then division, where as quantity B is just division, hence there is no relation between two quantities.

 || 

GRE Sample Quantitative Ability Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.