Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
GRE Sample Questions » Quantitative Section : Quantitative Comparision

GRE Sample Questions

Quantitative Section : Quantitative Comparision

Given below are two different quantities with some or no relation between them. A student has to identify it and determine the relation accordingly.

  1. Quantity 1: (-6)8
    Quantity 2: (-4) 2

    1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
    3. Both the quantities are equal
    4. There is no relationship between the two quantities

    Ans : A

    Explanation:
    (-6) 8 = -48 while (-4) 2= -16,
    Therefore (a) is the right answer

  2. In triangle PQR, PQ is 3 cm, PR is (13) 1/2cm and QR is 2 cm.
    1: angle PQR is 60
    2: angle PRQ is x

    1. 1 is greater than 2
    2. 2 is greater than 1
    3. 1 and 2 are equal
    4. There is no relation between 1 and 2

    Ans : B

    Explanation:
    Using Pythagoras theorem, measure of angle PRQ comes to 90.
    Therefore (b) is the right answer.

  3. Sum of 4 consecutive numbers is 16
    A: 4
    B: they are average

    1. There is no relation between A and B
    2. A and B are equal
    3. B is greater than A
    4. A is greater than B

    Ans : B

    Explanation:
    The average of a set of numbers can be found out by dividing the sum total by the number of numbers. Hence irrespective of the individual numbers their average is always going to be 4

  4. a2 + b2 = (12) 2 and ab = 27
    Quantity 1: a2 + 2ab+ b2
    Quantity 2: (a + b) 2

    1. Quantity 2 is greater than quantity 1
    2. There is no relation between both the quantities
    3. Quantity 1 is equal to quantity 2
    4. Quantity 1 is greater than quantity 2

    Ans : C

    Explanation:
    (a + b) 2 = a2 + 2ab+ b2,
    Therefore option (c) is the right answer

  5. Quantity 1 = (x + 3) 3
    Quantity 2 = (x 3) 3

    1. Quantity 1 is greater than quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than quantity 1
    3. Both the quantities are equal
    4. No relation between the 2 quantities

    Ans : D

    Explanation:
    In case of quantity 1, addition is done; while in case of quantity 2, subtraction is done, therefore no relation.

  6. a < 2 and b > 2
    Quantity 1: ba
    Quantity 2: ab

    1. Both the quantities are equal
    2. 1 is less than 2
    3. 2 is less than 1
    4. No relation

    Ans : A

    Explanation:
    ab = ba, therefore (a) is the right answer.

  7. 10 > a < 30, while 22 > b < 56
    Quantity 1: a
    Quantity 2: b

    1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
    2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
    3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
    4. There is no relation between the 2 quantities

    Ans : D

    Explanation:
    As quantity 1 can be any number between 10 and 30, and quantity 2 can be any number between 22 and 56, option (d) is the right answer

  8. x is a negative integer
    5/10 = x/y
    Quantity 1: x/y
    Quantity 2: 2

    1. Quantity 2 is less than quantity 1
    2. Quantity 1 is less than quantity 2
    3. Quantity 1 is equal to quantity 2
    4. No relation

    Ans : D

    Explanation:
    5/10 = x/y
    1/2 = x/y
    Therefore there is no relation between 1 and 2

  9. Quantity A: (1/501/2 + (1/1082)1/2
    Quantity B: (1/50) + (1/32)

    1. Quantity A is smaller than quantity B
    2. There is no relation between both the quantities
    3. Quantity B is smaller than quantity A
    4. Quantity A = quantity B

    Ans : B

    Explanation:
    Quantity A is the square roots of both the quantities and then division, where as quantity B is just division, hence no relation.

  10. a + b = 12
    Quantity 1: 12
    Quantity 2: a b

    1. Quantity 1 is equal to quantity 2
    2. Quantity 2 is greater than quantity 1
    3. No relation
    4. Quantity 1 is greater than quantity 2

    Ans : C

    Explanation:
    As quantity 1 is 12 = a + b and quantity 2 is a b, option (c) is the right answer

 || 

GRE Sample Quantitative Ability Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.