Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
GRE Sample Questions » Quantitative Section : Quantitative Comparision

GRE Sample Questions

Quantitative Section : Quantitative Comparision

There are two different quantities provided below. You have to find out the relation between these two quantities.

  1. a is a positive integer
    2/8 = a/b
    Quantity A: b
    Quantity B: 5

    1. Quantity 2 is greater than quantity 1
    2. Quantity 1 is greater than quantity 2
    3. Both the quantities are equal
    4. There is no relationship between the two quantities

    Ans : D

    Explanation:
    2/8 = a/b
    2b/8 = a
    b/4 = a
    Therefore (d) is the right answer

  2. The circumference of a circle is equal to the perimeter of a square. Quantity 1: the area of the square Quantity 2: the area of a circle

    1. Quantity 2 is greater than quantity 1
    2. Both the quantities are equal
    3. Quantity 1 is greater than quantity 2
    4. Relation cannot be defined

    Ans : C

    Explanation:

    Explanation:
    In case of a circle, the circumference (C) = 2pr and the area (A) = pr2; where r is the radius
    In case of a square, the perimeter (P) is 4s and the area (As) is s2; where s is the side
    Let the r = 1; C = 2π(1) = 2π and A = πr2 = π(1)2 = π = 3.14
    P = C; 4s = 2π = 6.28; s = 6.28/4 = 1.57 and As = s2 = (1.57)2 = 2.46
    Therefore, the area of circle is greater than the area of square.

  3. Every student in the John’s class is either 10, 11 or 12 years old. One third of the class students are 12, while twice as many school students are 12 as 11.
    Quantity 1: number of 10 year old school students
    Quantity 2: number of 12 and 11 year old school students

    1. Quantity 2 is greater than quantity 1
    2. Both quantities are equal
    3. Quantity 1 is greater than quantity 2
    4. Relation cannot be determined

    Ans : D

    Explanation:
    Let x = 1
    C = {(1 + 5)/6} – {(1 + 1)/9} = 1-(2/9) = (9 – 2)/9 = 7/9
    D = (1 + 2)/4 = 3/4
    Therefore C is not equal to D

  4. Q = (x-2)(x)(x+2)
    R = (x)(x)(x)(x)

    1. Q is equal than R
    2. Q is greater than R
    3. There is no relation between Q and R
    4. R is greater than Q

    Ans : C

    Explanation:
    Let x = 1
    Q = (1 – 2)(1)(1 + 2) = (-1)(1)(3) = -3
    R = (1)(1)(1)(1) = 1
    Therefore (c) is the right answer

  5. Y= (2 * 4 * 10)/(1600)1/2
    X = (4 * 5 * 16)/(32 * 50) 1/2

    1. Y is greater than X
    2. Y is equal to X
    3. X is greater than Y
    4. No relationship between X and Y

    Ans : B

    Explanation:
    Y = (2 * 4 * 10)/(1600) 1/2 = 80/32 = 2.5
    X = (4 * 5 * 16)/(32 x 50) 1/2 = 320/32 = 2.5
    Therefore the answer is (b)

  6. In a right angled triangle ABC,
    1 = AB = BC
    2 = AC

    1. 1 is equal to 2
    2. 2 is greater than 1
    3. 1 is greater than 2
    4. There is no relation between 1 and 2

    Ans : B

    Explanation:
    As this is a right angled equilateral triangle, we apply the Pythagoras theorem.
    Let AB = a, BC = b and AC = c
    According to the Pythagoras theorem, a2 + b2 = c2
    As the square of the third side is the sum of the squares of the other two sides, option
    (b) is the right answer.

  7. A= (7x – 4)/3 = x + 4
    B = (5x – 3)/2 = x + 3

    1. A is equal to B
    2. B is greater than A
    3. B is smaller than A
    4. Relation not defined

    Ans : D

    Explanation:
    For A: 7x-4 = 3x+12
    4x = 16
    x = 4
    For B: 5x-3 = 2x+6
    3x = 9
    x = 3
    Hence no relation

  8. A = x2 + y2 = 36
    B = xy = 15

    1. There is no relation between A and B
    2. A is equal to B
    3. A is greater than B
    4. B is greater than A

    Ans : A

    Explanation:
    For A: x2 +y2 = 36
    For B: xy = 15
    Squaring both sides
    x2y2 = 225
    Hence no relation

  9. Alex builds a 4 feet wall in 8 days, while Frank builds a 122 cm wall in 4 days. Determine whether

    1. Alex built the wall faster than Frank
    2. Frank built the wall faster than Alex
    3. Alex and Frank finished building the wall at the same time
    4. There is no relation between the Alex and Frank’s wall

    Ans : B

    Explanation:
    122 cm = 4 feet and Frank built the wall in 4 days,
    while Alex took 8 days, therefore option
    (b) is the right answer.

  10. A = the number of months in 8 years
    B = the number of days in 14 weeks

    1. A is greater than B
    2. A is equal to B
    3. B is greater than A
    4. There is no relation between A and B

    Ans : C

    Explanation:
    A = 12 * 8 = 96
    B = 7 * 14 = 98
    Therefore B is greater than A

 || 

GRE Sample Quantitative Ability Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | 51-60
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.