Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
GRE Sample Questions » Analytical Section : Logical Reasoning

GRE Sample Questions

Analytical Section: Logical Reasoning Questions (GRE)

GRE (Graduate Record Exam) aptitude exam is taken to know the psychological ability of the people. If you are eager to score good in GRE examination this questions on Analytical: Logical Reasoning will surely help you.

Question 1

Three men (Tommy, Pitsburg and Jackville) and three girls (Elizabeth, Ame and Karentine) are going to spend a couple of months at a hillside. These people are going to stay in a row of nine cottages, each person will be living in their individual own cottage. There are no others residing in the same row of houses.

1. Anne, Tommy and Jackville don ot wish to reside in any cottage, which is at the last part of the row
2. Elizabeth and Anne are reluctant to stay besides any engaged cottage
3. Karentine is residing next to Pitsburg and Jackville
4. Among Ame and Jackville’s cottage there is only one empty house.
5. Not any of the girls live in adjoining cottages
6. The house taken by Tommy is next to the last cottage

1. Which of the top sentence can be said to have been consequent from two other sentences?

(a) 6
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

Answer: (e)

2. How many of them live in cottages next to an empty cottage?

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6

Answer: (c)

3. Which of these sentences are correct?

1. Anne is between Elizabeth and Jackville
2. At the most four people can have engaged cottages on each side of them
3. Tommy stays besides Pitsburg

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 3 only
(e) 1, 2 and 3

Answer: (c)

Question 2

A worker has been assigned the job of assigning offices to six of the employee’s members. The offices are numbered 1 - 6. The offices are built in a row and they are divided from each other by six foot separator. Therefore sounds, voices and cigarette smoke travel easily from one office to other office.

Mr. Robin requires using the phone frequently all through the day. Mr. Michael and Mr. Brownie require adjoining offices as they require consulting each other frequently while working. Miss. Harmour, is a superior employee and she has to be allotted the office number five, which has the huge window. Mr. David needs place in the offices which is next to his. Mr. Tommy. Mr. Michael and Mr. Brownie are smokers. Miss Harmour is allergic to tobacco and requires a row of office next to hers to be filled by non-smokers.

Unless and until particularly declared, all the workers keep an atmosphere of peace all through office hours.

(a) The best candidate to occupy the office furthermost from Mr. Brownie would be

(1) Miss Harmour
(2) Mr. Michael
(3) Mr. Tommy
(4) Mr. David
(5) Mr. Robin

Answer : (4)

(b) The three workers who are smokers must be seated in the offices.

(a) 1, 4 and 2
(b) 3, 2 and 6
(c) 1, 4 and 3
(d) 1, 2 and 3
(e) 1, 2 and 6

Answer: (d)

Question 3:

All mangoes are golden in color. No golden-colored things are cheap.

Sentence:

1. All mangoes are cheap.
2. Golden-colored mangoes are not cheap.

(a) Only Sentence(1) follows
(b) Only Sentence (2) follows
(c) Either (1) or (2) follows
(d) Neither (1) nor (2) follows
(e) Both (1) and (2) follows

Answer: (b)

Clarification: Undoubtedly, the sentence should be completely negative and it should not have the middle term. So, it goes like “'No mango is cheap”. As all mangoes are golden in color, we may alternate 'mangoes' with 'golden-colored mangoes'. Therefore, 2 follows.

Question 4:

Some kings are queens. All queens are beautiful.

Sentences:

1.All kings are beautiful.
2.All queens are kings.

(a) Only Sentence 1 follows
(b) Only Sentence 2 follows
(c) Either sentence 1 or sentence 2 follows
(d) Neither sentence 1 nor sentence 2 follows
(e) Both sentence 1 and 2 follows

Answer: (d)

Clarification:

As one premise is particular, the sentence should be particular. So, neither 1nor 2 follows.

Question 5:

Some doctors are fools. Some fools are rich.

Sentences:

1.Some doctors are rich.
2.Some rich are doctors.

(a) Only Sentence 1 follows
(b) Only sentence 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follows

Answer: (d)

Clarification: As both the premises are particular, no specific conclusion follows.

Question 6:

All roads are waters. Some waters are boats.

Sentences:

1.Some boats are roads.
2.All waters are boats.

(a) Only Sentence 1 follows
(b) Only Conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follows

Answer: (d)

Clarification: The first sentence distributes the subject. So, the center term 'waters' which act as its predicate, is not distributed. The second sentence it does not distribute any subject or predicate. So, the center term 'waters' becoming its subject is not distributed. As the center term is not distributed even at least once in the sentence, therefore no exact conclusion follows.

Question 7:

No bat is ball. No ball is wicket

Sentences:

1.No bat is wicket.
2.All wickets are bats.

(a) Only sentence 1 follows
(b) Only Sentence 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) neither 1 nor 2 follows
(e) both 1 and 2 follows

Answer: (d)

Clarification: Since both the premises are unconstructive, no definite sentence follows.

Question 8:

All flowers are trees. No fruit is tree.

Sentences:

1.No fruit is flower.
2.Some trees are flowers.

(a) Only sentence 1 follows
(b) Only Sentence 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) neither 1 nor 2 follows
(e) both 1 and 2 follows

Answer: (e)

Clarification: As we have studied above, the sentence must be totally negative and it should not have the middle term. So, it says that 'No flower is fruit'. It is the reverse of this sentence and thus it follows. 2 sentences is the reverse of the first premise.

Question 9:

Some adults are boys. Some boys are old.

Sentences:

1.Some adults are not old.
2.Some boys are not old.

(a) Only sentence 1 follows
(b) Only Sentence 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) neither 1 nor 2 follows
(e) both 1 and 2 follows

Answer: (d)

Clarification: Both the premises are I-type propositions and as such, the middle term 'boys' is not distributed even once in the premises. So, no definite conclusion follows.

Question 10:

Every minister is a student. Every student is inexperienced.

Sentences:

1.Every minister is inexperienced
2.Some inexperienced ministers are students

(a) Only sentence 1 follows
(b) Only Sentence 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) neither 1 nor 2 follows
(e) both 1 and 2 follows

Answer: (e)

Clarification: 'Every' is like 'All'. Therefore, since the premises are positive and universal, the sentence should be universal affirmative and it should not have the middle term. So, sentence 1 follows. 2 is the opposite of the second premise and therefore it also holds.

GRE Sample Logical Reasoning Question Number : 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-40
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.