Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
GMAT Sample Questions » GMAT Sample Problem Soving Ability

Quantitative Section : GMAT Sample Problem Solving Ability

Solve the following quantitative questions and then choose the correct answer from the following five options.

  1. If the average cost of 5 commodities is 20 units and the average cost of 3 of those commodities is 15 units, then find the average cost of the remaining two commodities.

    1. 20.5
    2. 21.5
    3. 22.5
    4. 26.5
    5. 27.5

    Correct answer: e

    Explanation:

    According to the data given in the question,

    The average cost of 5 commodities = 20 units......i

    The average cost of 3 of those commodities = 15 units......ii

    We have to find the average cost of the remaining 2 of those commodities.

    Let the commodities be a, b, c, d, e

    Hence, from i we can say that, a+b+c+d+e/5 = 20

    ∴ a+b+c+d+e = 20*5 = 100 ......iii

    Also, from ii we can say that, a+b+c/3 = 15

    ∴ a+b+c = 15*3= 45 .....iv

    Now, substituting equation iv in equation iii, we get,

    45+d+e = 100

    ∴ d+e = 100 - 45

    ∴ d+e = 55

    But, we have to find their average. Hence, dividing both sides by 2 we get,

    d+e/2 =55/2 = 27.5

    Hence, the correct answer is option e.

  2. If the cost of one dozen of apples is $96 and the cost of 1 dozen of bananas is $36, then find the average cost of 18 apples and 18 bananas.

    1. $3
    2. $8
    3. $12
    4. $5.5
    5. None of the above

    Correct answer: d

    Explanation:

    According to the data given in the question,

    The cost of one dozen of apples = $96.....i

    The cost of 1 dozen of bananas = $36....ii

    We know hat, one dozen = 12 units

    ∴ From statement (i) we can say that, 12 apples = $96

    ∴ Cost of 1 apple = 96/12 = $8...iii

    ∴ Cost of 18 apples = 18*8 = $144.....iv

    Similarly, from statement (ii) we can say that, 12 bananas = $36

    ∴ Cost of 1 banana = 36/12 = $3.....v

    ∴ Cost of 18 bananas = 18*3 = 54......vi

    Hence, the total cost of 18 apples and 18 bananas = $144 + $54 = $198

    But, we have to find the average cost of 18 apples and 18 bananas = 198/36 = 5.5

    Hence, the correct answer is option d.

  3. If the digit in the units place follows a pattern of 8, 4, 2, 6 then the numbers are the in the ascending order of the squares of which of the following number?

    1. 2
    2. 4
    3. 6
    4. 8
    5. None of the above

    Correct answer: d

    Explanation:

    For solving this question, first we will have to find out the squares of each of the options at least upto a power of 5.

    Squares of 2 in ascending order = 2, 4, 8, 16, 32

    Squares of 4 in ascending order = 4, 16, 64, 256, 1024

    Squares of 6 in ascending order = 6, 36, 216, 1296, 7776

    Squares of 8 in ascending order = 8, 64, 512, 4096, 32768

    From the above results, we can see that the digit in the units place of the squares of number 8 in the increasing order of their powers follows the given pattern i.e. 8 4 2 6.

    Hence, the correct answer is option d.

  4. If the distance between two points say A and B is 10 and the distance between the next two points say B and C is (-9.5), then find the distance between the points A and C, where A as well as C are the two distinct endpoints.

    1. 1.5
    2. 0.5
    3. 1
    4. 2
    5. None of the above

    Correct answer: b

    Explanation:

    According to the data given in the question,

    The distance between the points A and B = 10 units

    The distance between the points B and C = -9.5 units

    We have to find the distance between A and C which are the two distinct endpoints of the line i.e., from this we can say that,

    AB + BC = AC

    ∴ 10 + (-9.5) = AC

    ∴ AC = 0.5 units

    Hence, the correct answer is option b.

  5. Following numbers are in a particular arithmetic sequence. Find out the missing term in the series and fill in the blank.

    49, 343, -------, 16807, 117649

    1. 7
    2. 11
    3. 2401
    4. 4096
    5. None of the above

    Correct answer: c

    Explanation:

    The series of numbers given in the question is 49, 343, -------, 16807, 117649

    If we look at this series carefully, we can arrive at the conclusion that these numbers are increasing order of powers of 7.

    We have to find out the term 7 raise to the power 4 which is equal to 2401.

    Hence, the correct answer is option c.

 || 

GMAT Sample Problem Solving Ability Question Number : 1-5 | 6-10 | 11-15 | 16-20 | 21-25 | 26-30 | 31-35 | 36-40 | 41-45 | 46-50 | 51-55 | 56-60 | 61-65 | 66-70 | 71-75 | 76-80 | 81-85 | 86-90 | 91-95 | 96-100 | 101-105 | 106-110 | 111-115 | 116-120 | 121-125
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.