Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
GMAT Sample Questions » GMAT Sample Problem Soving Ability

Quantitative Section : GMAT Sample Problem Solving Ability

Solve the following set of questions by selecting the correct answer from the given five options.

  1. Pam bought 15 goats and 18 sheep for a total price of $1678. If the cost of all the 15 goats is $750, find the average cost of 1 sheep.

    1. $ 50
    2. $ 51
    3. $ 51.55
    4. $ 55
    5. None of the above

    Correct answer: c

    Explanation:

    According to the data given in the question,

    Total cost of 15 goats and 18 sheep = $1678 .....i

    Total average cost of 15 goats = $750 .....ii

    ∴ The cost of 1 goat = 750/15 = 50.

    Hence, the cost of 1 goat = $50 .....iii

    Now, the average cost of 18 sheep = 1678 750 = 928 .....iv

    ∴ The average cost of 1 sheep = 928/18 = 51.55

    Hence, the average cost of each of the 18 sheep's is $51.55.

    Hence, the correct answer is option c.

  2. The average weight of 26 dogs was found to be 12.5 kg. When 1 more dog was added to this group, the average weight of the dogs was found to be 500gm more than the previous average weight. Find out the weight of the new dog that is added to the group.

    1. 20kg
    2. 25kg
    3. 26kg
    4. 30kg
    5. None of the above

    Correct answer: c

    Explanation:

    According to the data given in the question,

    The average weight of 26 dogs = 12.5kg

    ∴ The total weight of 26 dogs = 26*12.5 = 325kg

    When one more dog is added to this group the total number of dogs = 26+1 = 27.

    The average weight of 27 dogs = 12.5kg+500gms = 13kg

    ∴ The total weight of 27 dogs = 27*13 = 351kg

    ∴ The weight of the new dog that is added to the group = 351 325 = 26kg.

    Hence, the correct answer is option c.

  3. If the sum of 5 consecutive numbers is equal to 15 and the average of first three numbers is twice less than the average of the last three numbers, find the value of the third number in the series. It is given that the average of the last three numbers is 4.

    1. -11
    2. -12
    3. -13
    4. -3
    5. None of the above

    Correct answer: d

    Explanation:

    According to the data given in the question,

    The sum of five consecutive numbers = 15 .....i

    And the average of last three numbers = 4 .....ii

    The average of first three numbers = average of last three numbers - 2

    Hence, the average of first three numbers = 4 - 2 = 2 .....iii

    Hence, the sum of first three numbers = 2(3) = 6 .....iv

    And, the sum of last three numbers = 4(3) = 12 .....v

    Thus, the value of the third number in the series = (i) (iv) (v) = 15 6 12 = -3

    Hence, the correct answer is option d.

  4. Andrew had 4 children. One of his children was found to be dead due to some accident. At this time the average age of all his 4 children was 16 years. What will be the average age of the remaining children of Andrew, after a time period of 7 years of the death of his child?

    1. 4 years
    2. 16 years
    3. 23 years
    4. 100 years
    5. None of the above

    Correct answer: c

    Explanation:

    According to the data given in the question,

    Total number of children Andrew had = 4 .....i

    The average of all his 4 children = 16 years .....ii

    ∴ The sum of the ages of all his 4 children = 16*4 = 64 .....iii

    And, sum of the ages of children after the death of 1 child = 16*3 = 48 .....iv

    Now, sum of the ages of the remaining children after 7 years of the death of 1 child of Andrew = 48 + (3*7) = 48+21 = 69 .....v

    Thus, the average age of his remaining 3 children after 7 years of death of his 1 child = 69/3 = 23 .....vi

    Hence, the correct answer is option c.

  5. Sam covers a total distance of 80km while travelling from a certain point X to a certain point Y and come back again to the start point X. He covers the first 40 km distance from point X to point Y at a speed of 25 km/hr. While travelling back to the point X from point Y, Sam drives his vehicle at a speed of 15 km/hr. Calculate the average speed of Sam for the entire journey.

    1. 20.77 km/hr
    2. 18.77 km/hr
    3. 35.77 km/hr
    4. 17.77 km/hr
    5. None of the above

    Correct answer: b

    Explanation:

    We know the standard formula for speed, time and distance as, distance = speed * time. Using this formula we can easily find out the correct answer to the above question.

    According to the data given in the question,

    Total distance covered by Sam = 80 km .....i

    Speed of Sam while travelling from point X to point Y = 25 km/hr .....ii

    ∴ Time taken by Sam to go from point X to point Y = 40/25 = 1.6 hours .....iii

    Speed of Sam while travelling back from point Y to point X = 15 km/hr .....iv

    ∴ Time taken by Sam to go from point Y to point X = 40/15 = 2.66 hours .....v

    ∴ The total time to cover the total distance of 80 km = 1.6 + 2.66 = 4.26 hours .....vi

    ∴ Average speed for the entire round trip = 80/4.26 = 18.77 km/hr

    Hence the correct answer is option b.

 || 

GMAT Sample Problem Solving Ability Question Number : 1-5 | 6-10 | 11-15 | 16-20 | 21-25 | 26-30 | 31-35 | 36-40 | 41-45 | 46-50 | 51-55 | 56-60 | 61-65 | 66-70 | 71-75 | 76-80 | 81-85 | 86-90 | 91-95 | 96-100 | 101-105 | 106-110 | 111-115 | 116-120 | 121-125
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.