Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  
GMAT Sample Questions » GMAT Sample Problem Soving Ability

Quantitative Section : GMAT Sample Problem Solving Ability

Select the correct answer from the given five options by solving the following questions.

  1. What percentage of 750 is equal to 225?

    1. 10%
    2. 20%
    3. 30%
    4. 40%
    5. None of the above

    Correct answer: c

    Explanation:

    According to the data given in the question,

    Exact number is 750.

    Say 'x%' of 750 is 225.

    We have to find the value of 'x'.

    Now, 750 * x/100 = 225

    ∴ x = 225 * 100 / 750

    ∴ x = 30

    Hence, the correct answer is option c.

  2. Find out the result when you have to divide the integer 150 in the ratio 2:3:5.

    1.  100:25:25
    2. 1:75:75
    3. 50:50:50
    4. 30:45:75
    5. None of the above

    Correct answer: d

    Explanation:

    According to the data given in the question,

    The given ratio = 2:3:5

    Sum of the ratio = 2+3+5 = 10

    Then, first part of the ratio = (2/10) * 150 = 150/5 = 30

    Second part of the ratio = (3/10) * 150 = 450/10 = 45

    Similarly, the third part of the ratio = (5/10) * 150 = 150/2 = 75

    Hence, the correct answer is option d.

  3. Divide the integer 90 into two parts such that the second part is bigger than the first part by a value of 4. And the first part is equal to 7.

    1. 1:90
    2. 45:46
    3. 7:11
    4. 35:55
    5. None of the above

    Correct answer: d

    Explanation:

    According to the data given in the question,

    First part of the ratio = 7

    Second part of the ratio is greater than the first part of the ratio by a value of 4.

    Thus, second part of the ratio = 7+4 = 11.

    Thus, we can write the ratio as 7:11

    ∴ Ratio of divisions = 7:11

    And Sum of the ratios = 7 + 11 = 18

    ∴ We can calculate the first part as, 90*7/18= 630/18 = 35

    Similarly, we can calculate the second part as, 90*11/18 = 990/18 = 55.

    Hence, the correct answer is option d.

  4. The sum of the salaries of Tim, Tom and Max is equal to $7500. Tim receives 2/5of the total sum of the salaries, whereas Tom and Max receive 1/5 and 2/5 of the total sum of the salaries. Find out the salary of all of them.

    1. Tim = $1500, Tom = $3000, Max = $3000
    2. Tim = $3000, Tom = $1500, Max = $3000
    3. Tim = $1500, Tom = $300, Max = $3000
    4. Tim = $150, Tom = $3000, Max = $300
    5. None of the above

    Correct answer: b

    Explanation:

    According to the data given in the question,

    The sum of the salaries of Tim, Tom and Max = $7500 .....(i)

    Tim receives 2/5 of the total sum of the salaries ......(ii)

    ∴ (2/5)*(7500) = 2*7500/5 = $3000

    ∴ Tim receives a salary of $3000.

    Tom receives 1/5 of the total sum of the salaries ………………….(iii)

    ∴ (1/5)*(7500) = 7500/5 = $1500

    ∴ Tom receives a salary of $1500.

    Max receive 2/5 of the total sum of the salaries ………………..(iv)

    ∴ (2/5)*(7500) = $3000

    ∴ Max receives a salary of $3000.

    Hence, the correct answer is option b.

  5. Divide the amount $650 among X, Y and Z such that X receives 1/3 of the amount what Y receives and Y receives 2/3 of the amount what Z receives. Calculate the amount received by X, Y and Z respectively.

    1. $108.33, $216.66, $325
    2. $120, $240, $290
    3. $100, $200, $350
    4. $150, $150, $350
    5. None of the above

    Correct answer: a

    Explanation:

    According to the data given in the question,

    Total amount = $650 …………………..i

    Amount received by X = 1/3 of the amount received by Y ………….ii

    Amount received by Y = 2/3 of the amount received by Z ………iii

    We have to find the actual amount received by X, Y as well as Z.

    Say the amount received by Z = 1.

    ∴ Amount received by Y = 2/3 * 1 = 2/3

    And, from equation ii, we can say that,

    Amount received by X = 1/3 (2/3) = 2/6.

    ∴ Ratios of the amount received by X, Y and Z respectively = 2/6:2/3:1 = 2:4:6

    And, sum of the ratios = 2+4+6 = 12

    ∴ Amount received by X = (2/12) * 650 = 650/6 = $108.33 ………………iv

    Amount received by Y = (4/12) * 650 = 650/3 = $216.66 ………..v

    Amount received by Z = 6/12 * 650 = 650/2 = $325 ……………vi

    Hence, the correct answer is option a.

 || 

GMAT Sample Problem Solving Ability Question Number : 1-5 | 6-10 | 11-15 | 16-20 | 21-25 | 26-30 | 31-35 | 36-40 | 41-45 | 46-50 | 51-55 | 56-60 | 61-65 | 66-70 | 71-75 | 76-80 | 81-85 | 86-90 | 91-95 | 96-100 | 101-105 | 106-110 | 111-115 | 116-120 | 121-125
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.