Sample Questions Best site for GRE, LSAT, SAT, GMAT, TOEFL, CCNA, CCSA and interview sample questions  

GED Sample Questions ›› Social Studies

GED Sample Questions : Social Studies

  1. Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.

    This paragraph appears in which historic document?

    1. The Declaration of Independence
    2. The Freedom of Information Act
    3. The Mayflower Compact
    4. The Magna Carta
    5. The U. S. Constitution

    Answer: D

  2. What does the acronym NAFTA stand for?

    1. North American Federal Tariff Association
    2. North African Free Trade Agreement
    3. Non-American Final Territory Agreement
    4. North American Free Tariff Agreement
    5. North American Free Trade Agreement

    Answer: D

  3. Women, such as Susan B. Anthony, fought for suffrage and were finally successful in 1920. What does suffrage mean?

    1. Right to free speech
    2. Right to get an education
    3. Right to vote
    4. Right to work
    5. Right to get divorced

    Answer: C

  4. Supply and demand are two important factors that influence the market. Supply means the amount of a specific product or service available. Demand refers to the amount of that product or service consumers want to purchase. Both of these factors influence the price of goods. For example, if there is a large supply of a product which few people want to buy, the price of that product will go down. As the price goes down, demand usually increases. Eventually, a balance between the two factors is reached and the optimal price for that product or service is determined. At that point, the supply and demand have reached equilibrium.

    Why does demand only “usually” go up when the price is lowered?

    1. Demand always increases on its own
    2. The supply is often decreased instead
    3. Price may not be the only factor causing low demand
    4. People want to pay more for products, not less
    5. The system is only based on speculation so nothing is certain

    Answer: C

  5. Supply and demand are two important factors that influence the market. Supply means the amount of a specific product or service available. Demand refers to the amount of that product or service consumers want to purchase. Both of these factors influence the price of goods. For example, if there is a large supply of a product which few people want to buy, the price of that product will go down. As the price goes down, demand usually increases. Eventually, a balance between the two factors is reached and the optimal price for that product or service is determined. At that point, the supply and demand have reached equilibrium.

    If supply of a product is limited, but demand is high, how would the price be affected?

    1. It would go up
    2. It would go down
    3. It would stay the same
    4. It would fluctuate
    5. It would reach equilibrium

    Answer: A

  6. Supply and demand are two important factors that influence the market. Supply means the amount of a specific product or service available. Demand refers to the amount of that product or service consumers want to purchase. Both of these factors influence the price of goods. For example, if there is a large supply of a product which few people want to buy, the price of that product will go down. As the price goes down, demand usually increases. Eventually, a balance between the two factors is reached and the optimal price for that product or service is determined. At that point, the supply and demand have reached equilibrium.

    Based on the passage, what does equilibrium mean?

    1. Capitalism
    2. Inflation
    3. Perfect price
    4. Final destination
    5. Balance

    Answer: E

  7. A new dog toy is introduced in pet stores in April for $19.99, but by December the toy is being sold for $4.99. According to the law of supply and demand which is most likely to be true about the dog toy?

    1. Supply for the toy was low but demand was high
    2. Supply for the toy was high but the demand was low
    3. Both the supply and the demand for the toy were low
    4. Both the supply and the demand for the toy were high
    5. Answer cannot be determined

    Answer: B

  8. If a drought severely reduces the amount of corn available to consumers, what would you expect to happen?

    1. The supply of corn would go up
    2. The demand for corn would go down
    3. The price of corn would stay the same
    4. The price of corn would go down
    5. The price of corn would go up

    Answer: E

  9. If 200 jobs are available and only 100 people are unemployed, what will have to happen according to the laws of supply and demand?

    1. Companies needing employees will need to increase pay
    2. Companies needing employees will need to decrease pay
    3. Companies needing employees will need to reduce benefits
    4. Companies needing employees will need to fire workers
    5. The laws of supply and demand do not apply to this situation

    Answer: A

  10. What type of government does the United States have?

    1. Monarchy
    2. Democracy
    3. Dictatorship
    4. Theocracy
    5. Oligarchy

    Answer: B

« Previous || Next »

GED Social Studies Sample Questions page number : 1 | 2 | 3 | 4 | 5
Sample Test Questions
GRE Sample Questions
CAT Sample Questions
GMAT Sample Questions
TOEFL Sample Questions
ACT Sample Questions
SAT Sample Questions
LSAT Sample Questions
PSAT Sample Questions
MCAT Sample Questions
PMP Sample Questions
GED Sample Questions
ECDL Sample Questions
DMV Sample Questions
CCNA Sample Questions
MCSE Sample Questions
Network+ Sample Questions
A+ Sample Questions
Technical Sample Questions
WASL Sample Questions
CISA Sample Questions

Other Sample Questions
Sample Interview Questions
Sample Teacher Interview Questions
Sample Citizenship Questions
Accuplacer Sample Questions
Science Bowl sample Questions
Driving Test Sample Questions
Sample Survey Questions Sample Essay Questions
Sample Behavioral Interview Questions

Copyright © 2004-2013, Best BSQ. All Rights Reserved.